Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вижте тук класацията с най-полезните мазнини за готвене

Вижте тук класацията с най-полезните мазнини за готвене

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
9 от 9 Снимки

9. Слънчогледово олио


Слънчогледовото олио, макар и да не е най-полезното от изброените, е най-използването заради достъпната му цена и високата температура, на която може да се готви. Рафинираното олио започва да пуши при температура 227 градуса, а нерафинираното - едва при 107. Така че ако говорим за пържене, по-добре е да използваме рафинирано олио.

Според препоръките на Световната здравна организация мазнините в менюто ни не трябва да надвишават 30%. В това число влиза и мазнината, с която готвим и овкусяваме салатите си.

В галерията ни може да видите класацията от най-полезните до най-вредните за готвене и овкусяване мазнини. Ако използвате някоя от тези на първите места, няма да надвишавате нормите на СЗО.

При подреждането на мазнините са взети предвид още различен аромат и вкус, така и различна точка на димене. За да бъде изборът здравословен, е важно какво се случва с мазнината след термична обработка.

На най-ниска температура трябва да се готви с рафинирано олио и ленено масло. На средна температура може да готвите с кокосово масло, студено пресован зехтин, краве масло, нерафинирано сусамово масло, нерафинирано царевично масло и свинска мас.

А на висока температура може да се готви с бадемово олио, рафинирано слънчогледово олио, зехтин Virgin, сусамово масло, масло от гроздови семена, рафинирано царевично масло.

Кои от тези мазнини са най-полезни за консумация, може да проверите в нашата галерия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати