Митовете за опасностите от кафето рухнаха! Виж тези 9 доказани ползи

Кафе
Практичен сушилник за мивка-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
12.60 лв.
Виж ››

Ароматно, силно и толкова противоречиво! За вредата и ползата от кафето спорят всички, но никой не може да оспори науката. А тя просто доказва, че можете и трябва да пиете кафе – умерено, разбира се. Хубава кожа, силни кръвоносни съдове и стави са само част от ползите от умерената консумация на кафе. А ето още как тонизиращата напитка влияе на нашия организъм.

1. Намалява риска от развитие на болестта на Паркинсон и Алцхаймер

Кофе

Американски учени от Центъра за изследване на болестта на Алцхаймер в Тампа установиха, че кофеиновите напитки намаляват заплахата от тази болест на 65%. За да направите това, трябва да пиете от 1 до 3 чаши кафе на ден. Учените от бразилския университет в Санта Катарина стигнаха до извода, че любителите на кафето страдат по рядко от болестта на Паркинсон с 20%.

2. Намалява риска от развитие на цироза

Цироза

Учени от Института по Фармакологични изследвания Марио Негри изследвали ефектите на кафето върху жлъчния мехур и открили, редовната консумация на напитката намалява риска от развитие на цироза на черния дроб почти 2 пъти.

3. Укрепва сърдечно-съдовата система

Митовете за опасностите от кафето рухнаха! Виж тези 9 доказани ползи

Даааа, време е да разкрием един от най-старите митове! Учени от Националния университет на Сингапур доказаха, че 3-5 чашки кафе на ден намаляват риска от сърдечносъдови заболявания до 3 пъти по-малко.

4. Намалява риска от рак

Митовете за опасностите от кафето рухнаха! Виж тези 9 доказани ползи

През ХХ век учените единодушно твърдят, че кафето е вредно за здравето и дори предизвиква рак. Това обаче се оказа илюзия. Изследователи от Катедрата по епидемиология на университета Марио Негри имат различно мнение. Те открили, че любителите на кафето имат по-малък риск от развитие на рак на простатата и на гърдата.

5. Предотвратява развитието на диабет тип 2

Митовете за опасностите от кафето рухнаха! Виж тези 9 доказани ползи

Преди години се плашехме от факта, че кафето може да причини диабет. Но датските учени от болницата на Университета в Одинезе доказват обратното. Благодарение на кафестола съдържащ се в напитката, панкреасът започва да произвежда повече инсулин по време на въздействието на глюкозата. Ето защо сред тези, които пият кафе, рядко има диабетици от втори тип.

6. Защитава ставите и жлъчния мехур

Митовете за опасностите от кафето рухнаха! Виж тези 9 доказани ползи

Кафето подобрява метаболизма и стимулира отделянето на пикочната киселина от кръвта, предотвратявайки подагра. Този факт се дооказа от учени от британската болница Бригъм и Харвардското училище по медицина. Кофеинът предотвратява образуването на камъни в жлъчката, от 1 до 3 чаши кафе на ден намаляват риска от развитие на това заболяване с 4%, а от 3-5 с до 45%.

7. Подобрява мускулната координация

Митовете за опасностите от кафето рухнаха! Виж тези 9 доказани ползи

Учените от университета в Ковънтри са доказали, че кофеинът увеличава издръжливостта, повишава мускулната сила, при падане предотвратява от счупвания и натъртвания. Затова се препоръчва пиенето на кафе от възрастни хора.

8. Елиминира бръчките и подмладява тялото

Митовете за опасностите от кафето рухнаха! Виж тези 9 доказани ползи

Испанските учени от университета на Гранада са открили, че кафето съдържа антиоксиданти, които са 500 пъти по-силни от витамин С. Изследвания на учени от Корея показват, че екстракт от кафе изглажда бръчките, поддържа колагена в клетките, като по този начин предотвратява загубата на течности. Ето защо, любителите на кафето изглеждат по-млади и по-свежи от своите връстници.

9. Кафето – напитката на столетниците

Кофеи

Лекарите Мърфи и Гюнтер проучиха процента на смъртност в 10 европейски държави и стигнаха до извода, че любителите на кафето живеят по-дълго. Изследователите отбелязаха, че от това могат да се възползват дори и пушачите, защото пушенето не намалява силата на ефекта.

Важно е да се разбере - при всички тези полезни свойства кафето не е панацея. Освен това лекарите препоръчват и дават предимство на натуралното варено кафе, приготвено по естествен начин. Разтворимото – съдържа няколко пъти по-малко полезни вещества.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати