Как да стопим шоколад в микровълнова печка?

Как да стопим шоколад в микровълнова печка?

1. Подготвяне на шоколада

Нарежете шоколада на малки парченца с назъбен нож. Ако се опитате да разтопите цял шоколадов бар, е по-вероятно да изгори. Чрез нарязването на шоколада на малки парченца той ще се стопи по-равномерно.

Можете да пропуснете тази стъпка, ако използвате шоколадови капки.

Поставете шоколада в безопасна за микровълновата фурна купа. Купата не трябва да има метална облицовка, което може да причини опасни искри, които могат да накарат микровълновата да спре да работи. Ако купата е пластмасова, трябва да е подходяща за микровълнова. Стъклото и керамиката обикновено са безопасни за използване.

Добавете мляко или масло, ако искате да разредите шоколада. Ако искате по-тънка шоколадова глазура, или просто искате да направите своя шоколад по-лесен за работа, добавете капачка мляко или 1 чаена лъжичка масло. Това също така ще помогне на шоколада ви да се втвърди.

Най-добре е да започнете с малко количество течност и да добавите повече, ако имате нужда. Не добавяйте вода към шоколада!

2. Стапяне на шоколада в микровълнова фурна

Как да стопим шоколад в микровълнова печка?

Тъй като настройките за микровълнова печка могат да варират, е полезно да включите микровълновата фурна до най-ниските ватове (пример 300 W), за да не изгорите шоколада си. Ще ви отнеме малко време да разтопите шоколада си по този начин, но ще имате повече контрол над крайния продукт. Сложете купата с шоколада за 30 секунди в микровълновата.

Ако не сте сигурни как да промените нивото на мощност, проверете ръководството за микровълнова печка.

Ако е необходимо, можете да използвате и настройката за размразяване.

След първите 30 секунди разбъркайте шоколада с лъжица или гумена шпатула. Дори ако шоколадът не изглежда като разтопен, разбъркайте го след първите 30. Не забравяйте да остържете страните на купата, когато разбърквате шоколада, защото шоколадът ще изгори там.

Когато почне видимо да се топи шоколадът, пускайте купата за 10-15 секунди в микровълновата. След всяко вадене разбърквайте и остъргвайте страните на купата.

Когато по-голямата част от шоколада е гладък, като остават само няколко твърди парчета, не го загрявайте повече.

Тъмният шоколад ще отнеме повече време, за да се стопи, докато млечният и белият шоколад ще се стопят по-бързо.

Как да стопим шоколад в микровълнова печка?

Разбъркайте шоколада, докато останалото количество шоколад се разтопи. Топлината от разтопения шоколад трябва да доведе до топене на останалите твърди парчета. Ако шоколадът не е гладък след 30 секунди разбъркване, поставете купата обратно в микровълновата фурна още 5-10 секунди.

Оставете шоколада да се охлади за около 5 минути. Шоколадът ще бъде прекалено горещ, за да се наслаждава веднага, щом завърши топенето.

Ако шоколадът стане твърд, докато работите с него, поставете го в микровълновата фурна още 20 секунди, след което го разбъркайте отново.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати