gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да се охладим след консумация на люти чушки

Как да се охладим след консумация на люти чушки

Люти чушки
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Лютите чушки съдържат капсаицин. Капсаицинът добавя вкус и пикантност към храната, но също така може да причини екстремно усещане за парене на ръцете и другите части на тялото или в устата. За щастие има битови съставки, които ще охладят изгарянето.

Охлаждане на устата от лютото - вземи някаква студена млечна напитка. Вместо вода, пийте мляко! Мазнините и маслото в млечните продукти ще намалят изгарянето чрез разтваряне на капсаицин.

Вземете чаша пълномаслено мляко и изпийте всичко. Уверете се, че първо сте си изплакнали устата. Друга опция може да бъде пълномаслена заквасена сметана или кисело мляко. Усещането за изгаряне на лют червен пипер идва от капсаициноидите, които са семейство от молекули.

Сладоледът също може да помогне. Всичко с млечни продукти в него може да помогне за облекчаване на усещането за парене, което изпитвате. Кокосовото мляко работи много добре, за да намали изгарянето и да модулира нивото на топлина на пикантната рецепта.

Избягвайте да пиете вода, за да охладите устата си. Вярвайте или не, но топлината няма да изчезне, ако пиете вода. В действителност той всъщност ще разпространи капсаицина около устата ви и ще направи горящото усещане по-силно.

В содата се съдържа голям процент вода, което я прави също непосилна да се справи с проблема. Пиенето на кафе не се препоръчва - заради топлината в кафето.

Усещането за парене в устата ви от лют червен пипер вероятно няма да трае толкова дълго, колкото на ръцете ви. Това се дължи, когато капсаицинът се свързва с рецепторите на болката в устата поради химическа реакция. Нервните клетки се задействат, когато температурата в устата ви достигне над 42 градуса по Целзий, когато капсаицина подтиква невроните да реагират.

Бирата също няма да работи, защото е до голяма степен вода, но някои по-твърди алкохоли ще премахнат чувството за парене от устата ви.

Пийнете няколко глътки водка. В допълнение към намаляването на усещането за парене вероятно ще ви накара да се почувствате доста добре, стига да не пиете твърде много!

Алкохолът ще охлади чувството за парене, което получавате от докосването на лют червен пипер. Много различни видове спиртни напитки ще работят.

Винаги внимавайте, когато пиете. Не пийте твърде много, не пийте, ако сте непълнолетни и не пийте ако шофирайте.

Използвайте масла, за да охладите изгарянето. Поглъщането на маслиново масло или растително масло ще помогне да се охлади изгарянето в устата ви чрез покриване на езика.

Тези масла или фъстъчено масло са с високо съдържание на мазнини и масло, така че те правят добър избор за естествени средства за защита. Мазнините и маслото в разграждат топлината в лют червен пипер, облекчавайки усещането за парене, което чувствате.

Яжте храни, богати на скорбяла, ако устата ви изгаря от поглъщане на лют червен пипер. Те трябва да ви дадат малко облекчение. Все пак оризът и хлябът няма да бъдат толкова ефективни при разтварянето на капсаицина както консумацията на мазнини, масла или алкохол.

Яденето на една супена лъжица захар също може да смае чувството на парене. Смесете една супена лъжица захар в 1 чаена чаша вода си направете гаргара. Друга възможност е да поставите на езика си чаена лъжичка мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати