Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Готвенето е новата медитация

Готвенето е новата медитация

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
23106k

Стресирани ли сме? Може би не готвим достатъчно. Според психолозите готвенето е форма на медитация, която може да облекчи стреса, който ни заобикаля.

Всъщност готвенето се използва като лечение в редица здравни клиники, за да помогне за преодоляване на състояния като депресия, тревожност, дори храносмилателни разтройства.

Освен това готвенето ни е като бонус, защото когато го правим, знаем с какво точно се храним. Храната, която се приготвя от нас, е по-здравословна, по-хранителна и може да се почувстваме по-добре.

Например, когато почистваме зеленчуци усещаме тяхната структура, цветовете, ароматите, а това може само да допринесе до по-доброто ни настроение.

Нека са бъдем креативни в кухнята. Не винаги е необходимо да се следва напълно точно някоя дадена рецепта, трябва да добавяме и своя щипка усет, да анализираме всеки вкус и аромат, да направим така, че да сме забележими в това, което приготвяме.

Когато готвим трябва да се отпуснем, нека да е вид медитация, да се фокусираме върху дадените ни продукти, върху действието, което извършваме, да изчистим ума си от всички други мисли и притеснения за евентуални бъдещи проблеми и несполуки.

Това ще ни помогне да се намали стресът и напрежението у нас, за да можем да се наслаждаваме пълноценно на живота, плюс това ще се радваме на отлични резултати.

Нека това пътуване в кулинарията да започне, за да ни донесе до пълноценни изживявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати