Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Средства за желиране

Средства за желиране

Пектин

За да се сгъсти течната консистенция от суровата маса на мармаладите, конфитюрите или желетата, е необходимо средство за желиране. В търговската мрежа се предлага огромно разнообразие от продукти: захар за желиране, течно желиращо вещество, желатин и безброй прахове.

Всички съдържат общ идентичен пектин и плодова киселина, която например се получава от ябълките. Без тази съставка желирането не е възможно.

Дали желето се е желирало достатъчно, се установява чрез бърза желепроба. Около една супена лъжица от течното желе се слага в малка чиния и се оставя да изстине. Така може да се установи дали желето е достатъчно сгъстено. В случай че не е, малко от желиращото вещество се добавя в тенджерата, разбърква се и отново се взема проба.

Конфитюри, мармалади и желе можем да приготвим по 2 начина:

Метод 1 към 1

Съотношението на захарта към плодовете е 1:1, откъдето идва и наименованието на метода. Преимуществото на този метод е почти безграничната трайност на така приготвените продукти. Достатъчно прибавеното захарно количество е важният естествен консервиращ фактор. Конфитюрите се съхраняват през зимата, дори и по-дълго без никаква загуба на качество и цвят. Важно е също, че не се добавят консерванти.

Метод 2 към 1

Най-важният белег на този метод е по-малкото влагане на захар, тъй като към 2 части плодове се добавя 1 част захар. За онези, чийто желета и конфитюри, направени по метода 1:1, са сладки или биха желали да пестят калории, е възможен този метод - с по-малко добавка на захар, при което се запазва напълно плодовият аромат. За така обработените продукти трябва да се отбягва по-дългият период на съхранение. Друго преимущество на този метод е възможността конфитюрите, мармаладите и желетата да се приготвят в микровълнова печка.

Плодови добавки за диабетици

Стандартно приготвените сладка са неподходящи за диабетици. На пазара има заместители на захарта или най-добре да се приготвят без захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати