Виж колко и каква риба трябва да хапваш за седмица

Риба

Препоръката за консумация на риба и рибни продукти е 30 - 40 г дневно или поне по 1 рибно ястие седмично. Рибата е източник на пълноценни белтъци, които не се различават от белтъците на месото на топлокръвните животни. Поради значително по-ниското съдържание на съединителна тъкан белтъците на рибата по-лесно се смилат в стомашно-чревния тракт и по-бързо се усвояват.

Според количеството мазнина рибите се разделят на три групи:

- Постни – съдържащи до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва);

Пъстърва

- Полутлъсти – съдържащи 5-10% мазнини (шаран, акула);

- Тлъсти – с мазнини над 10% (сардина, копърка, херинга, скумрия, риба тон, паламуд, лакерда, сьомга).

Мазнините в рибата са равномерно разпределени в мускулната тъкан и са представени предимно от биологично ценните полиненаситени мастни киселини от семейство омега-3. Счита се, че основната заслуга за намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания при увеличена консумация на риба е именно на тези мастни киселини.

Рибата е източник на минерални вещества. По съдържание на калций и фосфор се нарежда след млякото и млечните произведения преди месото. Особено в морските риби е значително и количеството на йод и флуор, докато продуктите със земен произход са сравнително бедни на тези микроелементи.

Омега-3

Един от най-пълноценните продукти на живата природа са яйцата. Високо е съдържанието на холестерол, което дава основание за дискусии. От значение за хранителната стойност на яйцата е наличието в състава им на витамините А, D, В2, В12, фолиева киселина, както и на антиоксидантите витамин Е, бета каротин (провитамин А).

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати