Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»10 здравословни практики в детското меню

10 здравословни практики в детското меню

Как да отгледате дете, което предпочита круша пред пържени картофки? Звучи ви странно, смешно? Но не е невъзможно.

Повечето от нашите вкусови предпочитания се формират през първите години от живота ни и ако вие имате бебе, моментът да започнете уроците по здравословно хранене е сега!

1. Правилният момент за захранване

Успешният старт за здравословните храни е времето, когато детето е станало от сън. Тогава то е бодро, нищо не го притеснява и е готово за нови предизвикателства. Освен това е гладно и е способно да опита нещо ново.

2. Бъдете изобретателни

Предлагайте на детето си разнообразно меню. Можете да замествате повечето продукти със здравословните им еквиваленти - вместо бял ориз пригответе на мъничето кафяв, на мястото на пържените картофи изберете задушени, вместо захар в киселото мляко може да добавите сладки плодове, добър избор са пълнозърнестите бисквити и солети. Смесвайте любим с нов продукт - ако детето ви обича банани, в пюрето му добавете круша, за да свикне с нейния вкус.

3. Опитвайте

Ако мъничето отказва да яде един продукт, опитайте да му го предложите отново след два-три дни. Направете му го под друга форма. Пюрираният морков може да е по-вкусен за детето ви цял на пара или на печени колелца.

4. Не е задължително храната да бъде безвкусна

Бебешките пюрета са безвкусни за вас? Те обаче представят на децата храната в най-естествения й вид. Това не трябва да ви плаши. Когато готвите вкъщи, можете да добавяте зелени подправки за повече разнообразие - магданоз, копър, мащерка, босилек. Добре е да се консултирате с педиатъра, преди да опитате нова подправка.

5. Децата обичат да усещат храната

Ако бутате лъжица със странно пюре в устата на бебето, много е вероятно да я изплюе. Предложете на мъничето да усети храната с пръсти, дори и да се изцапа. Не пюрирайте зеленчуците на пара - дайте му ги в ръцете, под ваше наблюдение, естествено.

Показвайте на бебето книжки с изображения на храни. Изследователи твърдят, че децата, които са запознати с продуктите предварително, не отказват да ги консумират впоследствие.

6. Направете го съпричастно

Не отделяйте детето в другата стая, докато притопляте пюрето или супата. Колкото по-рано го включите в подготовката на храната, толкова по-лесно то ще свикне със здравословните вкусове на свежите плодове и зеленчуци, ароматните подправки и прясно изпечения пълнозърнест хляб.

7. Хранете се заедно

Когато детето се храни с вас, то се чувства значимо. Дори да хапва от бурканчето, то все пак е на масата с цялото семейство.

8. Бъдете модел на подръжание

Няма как да очаквате детето ви да се храни здравословно, ако вие не го правите. Дори и всеки ден да го учите на теория, докато не ви види със салатата в ръка, мъникът няма да ви повярва, че е хубаво да избира здравословните продукти.

9. Визията

Поднасяйте храната по интересен начин. Децата учат, докато играят. Те намират смешното във всяко действие. А и носът на клоуна е по-вкусен от обикновения морков и цвеклото е забавно, когато е част от мартеница.

10. Отпуснете се

Здравословното хранене не е състезание с „перфектната" майка от детската площадка. Не е фатално, ако бебето ви изяде една бисквита. Ако отказва броколите, забравете за тях - ще им дойде времето след няколко седмици. Просто се водете от вкуса на детето и винаги откликвайте на всяко свежо желание под формата на плод, зеленчук или чаша мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати