Това са основните принципи на правилното детско хранене

Това са основните принципи на правилното детско хранене

Когато стане въпрос за хранене, всеки се е питал по колко е необходимо и трябва да се изяжда от един индивид. При възрастните е по-лесно - когато се почувстват сити спират да се хранят. Но при децата е по-различно. Има деца, които не обичат да си похапват, други си хапват повече. Но все пак има определени стандарти, които здравните организации препоръчват.

Според тези стандарти, количеството на консумираната храна трябва да е съобразена с възрастта на децата или възрастните.

Количеството на храната зависи и от още много фактори, като например - активността на детето, от броят на храненията за деня, от теглото на детето, според калоричността на храната, която се конумира.

Много майки се питат какво е необходимото количество мляко (храна), която трябва бебето да приеме. Съществува формула, по която може да се изчисли ориентировъчно приемът на мляко за бебето. Тази формула е 1n0, където n е броят на месеците. Така например ако бебето е 4 месец, то трябва да изпива 140 мл мляко на хранене. Естествено има отклонение, което е нормално около +-20 мл.

Също така трябва да се има предвид, че сутрин след нощната пауза, може да иска да изпие повече от тези 140 мл. Друг стандарт, който е приет е, че количеството на храната за 24 часа за дете до 1 година трябва да е: 1 /7 от теглото му от 4 до 6 месеца, когато започва захранването, и 1 /8 от теглото над 6 месеца. Всичко това е ориентировъчно. Децата са различни и имат своите нужди, трябва да се подхожда индивидуално.

Това са основните принципи на правилното детско хранене

Прието е, че порцията на храната не трябва да надвишава физиологичния обем на стомаха. Нормално е децата след 1 годинка (до 18 м) да приемат 300-350 г на хранене, а децата от 18 м до 3 г. - 350 до 400 г.

Друг вариант за изчисляване на количеството на храната, която трябва детето да консумира е: З0 мл/кг телесна маса - това означава, че при 15 кг дете обемът на стомаха е 450 мл.

Количеството на приетата храна зависи и от активността на детето. Колкото по-активно е то, толкова то ще има нужда от повече храна. Препоръчително е тя да се включи еднократно към някое от храненията или като допълнително хранене.

Според СЗО (Световната здравна организация) броят за храненията на децата от 6 м. до 24 м. е 4-5 основни хранения с включени 1-2 междинни. Междинните хранения трябва да са по-леки и да включват плод, зеленчук, бисквитка или друго.

Това са основните принципи на правилното детско хранене

Много често сред майките се среща терминът „разширен стомах". Реално това е израз, чрез който се описва състояние на прехранване на децата. Може да се избегне това състояние, като се предлага по-често храна, но в по-малки количества; консумиране на по-нискокалорична храна; бавно хранене; като се увеличи консумацията на фибри - повече плодове и зеленчуци.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати