Ползите от Елдата

Ползите от Елдата

Елда – безглутенови семена, богати на хранителни вещества, която се хапва в много азиатски страни обилно и често вече от няколко века.

Елдата поддържа здравето на сърцето и може да помогне за предотвратяване на диабет и други храносмилателни нарушения. Семената са толкова пълни с хранителни вещества и антиоксиданти като рутин, танин, кетахин, наричани още суперхрани. Голям източник на аминокиселини, витамини, минерали и антиоксиданти – всички със сравнително малко калории и практически без мазнини. Основното предимство на елдата в сравнение с другите зърнени храни е, че има уникален аминокиселинен състав, който и предава специални биологични свойства. Те включват ефекта от понижаването на холестерола, ефекта от антихипертензивното лечение и подобряването на храносмилането при запек.

В една чаша сварена елда се съдържа: 155 калории – 6 г протеини, 1 г мазнини, 33 г въглехидрати, 5 г фибри, 1.5 г захар, 86 мг манган, 86 мг магнезий, 118 мг фосфор, 6 мг ниацин, 1 мг цинк, 34 мг желязо, 0.13 мг витамин В6, 24 мг фолат, 0.6 мг пантотенова киселина.

Ползите от елдата за здравето

Намалява холестерола кръвното налягане

Ползите от Елдата

В клиничните проучвания резултатите показват, че елдата може да помогне за намаляване на възпалението и нездравословните нива на холестерола, което пък помага за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Откритите в елдата рутин и фитонутриент са важен антиоксидант за сърдечно-съдовата система. Този фитонутриент поддържа кръвоносната система и помага за в борбата с високото кръвно налягане и високия холестерол.

Съдържа антиоксиданти, които се борят с болестите

Ползите от Елдата

Елдата съдържа много фенолни съединения и антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с рака и сърдечните заболявания. Освен това поддържат по-добро функциониране на мозъка, черния дроб и храносмилането. Полифенолните антиоксиданти на елдата действат като терапевтични средства срещу увреждане на свободните радикали, което понякога се нарича оксидативен стрес. Тези антиоксиданти защитават ДНК от увреждане и предотвратяват възпалението или образуването на ракови клетки.

Тя осигурява високо смилаем протеин

Ползите от Елдата

Елдата е отличен източник на растителен протеин и съдържа 12 аминокиселини – градивните елементи на протеина, които подкрепят енергията, растежа и мускулната синтеза. В действителност елдата има повече протеини от ориза, пшеницата, просото или царевицата. Зърната от елда съдържат около 11-14 г протеин за всеки 100 г, което е по-високо от повечето зърнени култури.

Ако сте вегетарианец, елдата е отлична храна, която ще ви предостави два вида основни аминокиселини – лизин и аргинин. Защо са незаменими? Защото тези специфични аминокиселини не се срещат в други големи зърнени култури. Употребата на елда гарантира, че покривате пълния спектър от необходими протеини, които се изискват от вашето тяло.

Подобрява храносмилането

Ползите от Елдата

Храната от елда съдържа около 6 г диетични фибри в една чаша, което спомага за ускоряване на храносмилането. Тя дори може да предпази храносмилателните органи от рак, инфекция и други негативни симптоми, предотвратявайки оксидативния стрес в храносмилателния тракт.

Предотвратява диабета

Ползите от Елдата

В сравнение с други зърна елдата има нисък гликемичен индекс. Комплексните въглехидрати, съдържащи се в диетата с елда бавно се абсорбират в кръвта, което ви помага да се чувствате по-добре и да поддържате енергията дълго време. Проучванията показват, че когато пациентите с диабет консумират елда в продължение на два месеца, те са имали подобрения в контрола на кръвната захар и в намаляването на инсулиновата резистентност, без да използват каквито ида е било лекарства.

Съдържа важни витамини и минерали

Елдата е отличен източник на енергия, съдържаща витамини от група В и минерали като например манган, магнезий, цинк, желязо и фолиева киселина. Магнезият помага за подобряване на храносмилането, за растежа на мускулите и тяхното възстановяване, а също така предпазва от негативните ефекти от стреса върху организма. Витамин В, манган, фосфор, цинк помагат в здравословна циркулация и функциониране на кръвоносните съдове. Те още са необходими за предаване на сигнали на невротрансмитерите в мозъка, които се борят с депресията, тревожността и главоболието.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати