Билколечение: Как се приготвят лапи, отвари, настойки?

Билколечение: Как се приготвят лапи, отвари, настойки?

Запарките и отварите представляват водни извлеци от билките, които се приготвят по сходен начин. Запарката обикновено включва цветовете и листата на растението, докато отварата използва стъблото, корените и кората му. Билките се слагат в порцеланов или стъклен съд, затварят се, заливат се с необходимото количество вода и се нагряват на водна баня.

Другият начин е да се поставят в подходящ съд, да се залеят с вряла вода и да се варят 20-30 минути на слаб огън при постоянно бъркане, за да не кипнат. След това се оставят да се охладят и се прецеждат. Пият се според предписанията. Не използвайте алуминиеви, медни, тенекиени съдове, а порцеланови и стъклени.

Не оставяйте билките да се запарват повече от няколко часа.

Запарките и отварите не бива да се пият прекалено студени. Голям ефект има от тях, когато са топли.

Съхранявайте ги на тъмно и прохладно място не повече от 3 дни. Препоръчително е всеки ден да се приготвя прясна доза. Спазвайте указанието за продължителността на употребата на дадена билка и не прекъсвайте лечението, за да има полза от него.

Настойка (тинктура)

Билколечение: Как се приготвят лапи, отвари, настойки?

За настойка (тинктура) билките се приготвят, без да се нагряват, само с помощта на спирт. Настойката представлява извлек на спиртна, спиртно-водна и спиртно-етерна основа. Билката се поставя в подходящ съд и се залива със спирт (обикновено 40 или 70 градуса).

Нормално съотношение между билките и спирта трябва да е 1:5, но ако растението е с много силно действие, то съдържа опасни за здравето вещества, тогава 1:10 е правилната дозировка. Настойката трябва да престои така в продължение на 1-2 седмици. След това се прецежда няколко пъти докато се получи бистра течност с характерен аромат. Приема се по няколко капки дневно.

Екстракт

Екстрактите също са извлеци от билки, могат да са сухи, гъсти и течни. Повечето пъти се купуват готови, тъй като за придобиването им се изискват по-специални условия, които трудно ще създадете у дома.

Лапи

Билколечение: Как се приготвят лапи, отвари, настойки?

От някои по-силни билки можете да си приготвите лапа, с която да наложите пострадалото място и да успокоите болката. Достатъчно е да стриете или да смелите растенията и да добавите към тях малко топла вода, така че да се получи каша.

Компрес

За да си приготвите билков компрес, трябва да сложите растенията във вряла вода, затворите съда и да ги държите там, докато омекнат. След това ги отцеждате и прехвърляте върху тензух или друг тънък плат. Поставяте компреса на болното място и го покривате с други по-плътни кърпи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати