Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Екзотично кулинарно пътешествие в кухнята на Хаваите

Екзотично кулинарно пътешествие в кухнята на Хаваите

Ястията, с които жителите на Хаваите се гордеят, са изключително разнообразни и апетитни. Те обединяват екзотичните вкусове на местните продукти с традиционната кухня, пренесена тук от заселниците от целия свят. Ананасът и маракуята са особено популярни на Хавайските острови и са част от много сладки и солени ястия.

От откриването на Хаваите до днес кухнята на тези слънчеви острови е претърпяла значителни промени, резултат от различни влияния. Първите, които оставили своята диря, са полинезийците.

След пристигането им островните държави се обогатили с 30 растителни вида, като паралелно започнали да се отглеждат птици и прасета. По това време е създадено и едно от най-популярните ястия - пои, приготвено от корените на растението таро.

Интересен е фактът, че до XVII век и пристигането на англичаните на островите ананасът не е бил познат тук. Заради благоприятния климат той бързо се превръща в най-отглеждания плод и основна съставка в съвременната хавайска кухня.

С течение на времето представители на различни националности мигрират на островите и оставят своя отпечатък върху местните кулинарни традиции. Националната кухня на корейци, филипинци, португалци, китайци, японци и много други оказва своето влияние върху някои от най-известните хавайски ястия.

Традицията на приготвянето на калуа датира отдавна. Ястието представлява печено малко прасе, приготвено в специална яма, изкопана в земята, наречена иму. Първо се загряват камъните, покриват се с бананови стъбла и върху тях се поставя месото. Заради продължителността на приготвяне ястието наподобява печене на прасенце на бавен огън.

Поради влиянието на източната кухня суровата риба често присъства в менюто на типичния хаваец. Най-популярните варианти са два: поке и тако. Поке представлява нарязана на малки кубчета риба тон, маринована в соев сос и подправки. Ястието има и вариант с добавка от ориз - нарича се купа поке.

Тако е вариант на същото ястие, но със суров октопод. Не трябва да забравяме и спам (вид месно руло), което се приготвя с ориз и е завито във водорасли.

Хавайците обичат също и локо моко - ориз, пържено яйце и кюфте за бургер, полети с грейви сос. Други популярни хавайски ястия са манапуа - кнедли с плънка от свинско месо, и луау - ордьовър с месо (най-често свинско) и зеленчукова плънка, завито в лист от растението таро, готви се в изкопан в земята трап, докато омекне.

Ананасът и маракуята са особено популярни на Хавайските острови, поради което са част от много сладки и солени ястия. Комбинацията от вкусове, пренесени от имигрантите, е в хармония със свежите месни продукти, което прави кухнята още по-екзотична и уникална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати