Кремотартар неутрализира действието на вредния глутамат!

Кремотартар

Кремотартар или наричан още зъбен камък е една от тайните съставки, които можем да намерим в шкафа за подправки, без да знаем за какво се използва. Това не е бакпулвер, не е и сода за хляб и въпреки това само една щипка от него ще направи чудо с печивата ни или при разбиването на смесите. Освен тези ползи той може да се ползва и в кухнята за почистване на някои видове съдове.

Какво точно е кремотартар?

Кремотартар

Това е прахообразен сух, бял прах. Страничен продукт от ферментиращо грозде. Наричат го още калиев битартрат, калиев хидрогенен тартрат или просто казано това е винена киселина. Добавяне на щипка от него към белтъците, които ще се разбиват, жълтъците или сметаната, той ще направи, така че да се ускори процесът на разбиване и тяхното стабилизиране на структурата на онези малки въздушни мехурчета, които се разбиват. Освен към тези смеси може да се добави и към някои видове теста, например при някои канелени бисквити.

Когато се комбинира със сода за хляб, той се превръща в основен подобрител, за да се подуват добре сладкишите.

Ако понякога ни липсва бакпулвер, може да бъде веднага заменен с 1/4 ч.л. сода за хляб и 1/2 ч.л. зъбен камък и това всичкото е равно на 1 ч.л. бакпулвер.

Кремотартар

Добавяйки щипка зъбен камък към кипящи зеленчуци, той ще спомогне за запазване на цветовете им.

При липса на зъбен камък може да бъде заменен с 2 с.л. лимонов сок или бял оцет и това отговаря на 1 ч.л. кремотартар.

Кръмотартарът няма срок на годност, стига да се съхранява в сухо и хладно място. Прахът изглежда бял и с леко кисел аромат.

Освен горните ползи той може да бъде използван като нетоксичен домашен препарат:

- при гланциране и полиране на метални иноксови съдове, освен това премахва драскотините и петната;

Целувчена торта

- също при полиране на прибори за храна, най-вече сребърните;

- при почистване на плочки и вана в банята;

- при почистване на мивки от неръждаема стомана;

- освен всички изброени ползи кримотартарът може да елиминира до голяма степен мононатриевия глутамат (MSG), който се прибавя към храните както като консервант, така и като подобрител на вкуса, а точно той при загряване може да бъде токсичен и да предизвика странични ефекти, които варират от леки до тежки. Точно 1 ч.л от кремотартара, разтворен в чаша вода, неутрализира токсичното действие на MSG.

Глутамат

Кремотартарът е вид стабилизатор на тялото, като формира алкална среда и повишава pH и по този начин спомага да се намали главоболието, алергиите и други видове неприятни заболявания при хората, за които причината в повечето случаи е точно MSG.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати