6 случая, в които трябва да консумираш повече сол

Сол

Някои медицински състояния всъщност изискват по-голям прием на натрий. Нека да изясним едно нещо от самото начало - малцина от нас са притеснени, когато става дума за приема на повече сол (натрий).

Повечето хора консумират адекватни количества натрий, ако не и по-големи от сегашната препоръка от 2.300 милиграма на ден, казва д-р Джой Дюбост, научен специалист по хранене и регистриран диетолог.

Обичайната днешна модерна диета е известна с богатото си съдържание на сол. Но, ако се придържате към по-рационално и балансирано хранене, едва ли приемате прeкомерно количество сол на ден.

Ако обаче някое от състоянията, описани по-долу, се отнася за вас, или ако мислите, че сте увеличили консумацията на сол по някаква друга причина, първо, в продължение на седмица или две проследете внимателно приема си на натрий.

Също така внимателно проверявайте етикетите на храните за съдържание на натрий, за да сметнете количеството, което ежедневно приемате.

Най-накрая и най-важното - консултирайте се с Вашия лекар, преди да промените коренно диетата си и съдържащата се в нея сол.

А кога може да е по-добре да се консумира повече сол? Ето шест случая, в които солницата не трябва да ви плаши.

1. Участвате в състезание като интензивен маратон

6 случая, в които трябва да консумираш повече сол

Атлетите, които се занимават с интензивни упражнения за продължителни периоди от време - един час или повече - понякога се нуждаят от натриев тласък, казва Дубост. Може да възникне хипонатремия, която е капка натрий в кръвта, което води до замаяност, объркване, слабост и дори смърт, обяснява тя. Въпреки че това не е често срещано, хипонатриемия може да възникне, когато хората се изпотяват много интензивно при физически натоварвания и пият много вода, за да се рехидратират, но не си възстановяват загубеното с потта количество натрий в тялото, което им е нужно за поддържане на важни функции. Ако току-що сте приключили с изтощителна тренировка, яденето на някои солени храни може да помогне на тялото ви да се възстанови.

2. Живеете на място с горещ, мръсен климат

6 случая, в които трябва да консумираш повече сол

Още веднъж - прекомерното изпотяване може да доведе до спад на нивата на натрий в организма, казва Дубост. Както при тежките упражнения, прекомерното изпотяване може в някои случаи да доведе до хипонатремия, обяснява тя. Ако метеорологичните условия Ви карат да се изпотявате обилно и изпитвате главоболие или силна жажда, поръсете малко сол върху това, което ядете, и може да облекчите симптомите си.

3. Имате това заболяване

6 случая, в които трябва да консумираш повече сол

Софт-губещата нефропатия е форма на бъбречно заболяване, което затруднява организма Ви да поддържа адекватни нива на натрий, казва Лорънс Апел, говорител на Американската сърдечна асоциация и професор по медицина в медицинските институти на университета Джон Хопкинс. Хората с това състояние губят излишния натрий в урината си и трябва да положат съзнателни усилия, за да запазят своите натриеви нива, разяснява той. Ако не, резултатът може отново да бъде хипонатремия, която може да доведе до симптоми като замаяност, главоболие, слабост или умора.

4. Ако приемате диуретични лекарства

6 случая, в които трябва да консумираш повече сол

Няколко медикаменти диуретици по-специално могат да доведат до минерален дисбаланс в тялото Ви, като увеличат количеството на урината Ви, казва Дубост. Въпреки че е вярно, че диуретиците често се предписват на хора с хипертония и също така е вярно, че приемането на прекалено много сол може да бъде рисковано за тези с повишени нива на BP, може да има случаи, когато някой, който приема диуретици, трябва да консумира допълнително натрий.

5. Ако сте по-възрастен, а мислите Ви са объркани

6 случая, в които трябва да консумираш повече сол

Възрастните хора, особено тези на над 80-годишна възраст, могат да подобрят значително мозъчните си функции, като увеличат приема на сол, според проучване, публикувано по-рано тази година в списание Хранене, здраве и стареене. Изследователският екип установи, че сравнено с възрастни, консумиращи по-малко натрий, тези, които консумират умерени количества натрий, се представят по-добре при някои тестове за измерване функционирането на мозъка. Важно е да се отбележи, че това проучване е подговително. Така че, докато е възможно малко допълнително количество натрий да подобри функционирането на мозъка Ви, не се впускайте в прекомерно добавяне на сол в храната си, докато не се консултирате с Вашия лекар.

6. Ако страдате от този рядък синдром

6 случая, в които трябва да консумираш повече сол

Групи от състояния, известни колективно като синдром на Bartter, могат да засегнат способността на бъбреците да обработват солта, която консумирате. По принцип прекалено много натрий се отделя с урината Ви, а недостатъчно се абсорбира в тялото ви, казва Адел. Състоянието е рядко и се дължи на генетични аномалии. Симптомите на синдрома включват всичко - от повръщане и прекомерна жажда, до силно желание за солена храна. И отново е важно да говорите с Вашия лекар, преди да увеличите консумацията на сол.

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати