Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Плодовата салата през лятото - перфектният лек и здравословен десерт!

Плодовата салата през лятото - перфектният лек и здравословен десерт!

Плодовата салата е идеалният вариант за лек и здравословен десерт, който ще се превърне в отлична алтернатива на висококалоричните торти и сладкиши. В същото време нискокалоричните плодови салати напълно задоволяват глада и не са отразяват на фигурата, а великолепният им вид спомага за значително подобряване на настроението.

Най-често използваните плодове за салати са ягодите, банани, круши, портокали, ябълки и киви. И за да се разнообрази вкусът им, на помощ идват популярните съставки за плодови салати като овесени ядки, сирене, извара и др. Добро съчетание са медът, лимоновият сок, сладоледът (който се добавя точно преди сервирането на салата на масата), кисело мляко, сметана, заквасена сметана, ликьор, сладки сосове, различни сиропи, както и шоколад или крем.

Ако искате да добавите на плодовата салата пикантност и острота, можете да добавите малко количество алкохол към салатата. Силната ракия е идеална за салати с а цитрусови плодове, добавката на ликьор значително ще подобри вкуса на салати, към които са добавени ягоди, киви и банан, а сухото бяло вино перфектно ще се слее с праскови, пъпеш и кайсии.

Всички плодове, предназначени за приготвяне на плодова салата, трябва да бъдат добре измити, след това да бъдат почистени от кори, костилки и семена. Ако сушени плодове ще присъстват като част от салата, те предварително трябва да се натопят в кипяща вода и да се оставят да престоят за кратко, така че да омекнат.

Добре е да подсушите измитите плодове с домакинска хартия, за да не стане салатата водниста.

Бързо потъмняващите плодове (като круши, банани, ябълки и авокадо) се препоръчва да се поръсят с лимонов сок. Добре е с такъв сок да се поръсят и папаята и мангото - вкусът им в този случай ще стане по-интересен и оригинален.

Плодовите салати трябва да се сервират охладени - по този начин те са най-вкусни! Могат да се декорират със счукани орехи, с настърган шоколад и листа от мента.

За финес може да поръсите с бадемови люспи, кокосови стърготини, стафиди, трохи от бисквити и различни настъргани ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати