Кулинарни техники за рязане

Техники за рязане
Стилна керамична фруктиера, голяма, 25 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна керамична фруктиера, голяма, 25 см
18.00 лв.
Виж ››

Ежедневно се наслаждаваме на уникално приготвени ястия, които не са просто нещо сготвено, а кулинарни шедьоври. Но за приготвянето на тези специалитети е нужно освен любов и въображение, но и да се запознаем и със специалните кулинарни умения и техники за рязане.

Ето ги и някои от тях:

1. Кълцане - най-често използваната техника при рязане при готвенето. Кълцането означава нарязване на малки парченца, които не трябва да са твърде различни по големина или твърде еднакви.

Кълцане

2. Жулиен - това е техника, при която даден продукт се реже на ленти. Най-популярни /под формата на Жулиен/ са пиле Жулиен и морковите.

Жулиен
Снимка: Emilia Krumova

3. Филетиране - отделяне на месото от костите при риби, пилешко, свинско и други.

Филетиране

4. Конкасе - при тази техника, продуктите трябва да се нареждат на малки равномерни кубчета.

Конкасе

5. Карпачо - един от най-известните начини за нарязване на продукти е карпачо. Това са тънко нарязани парченца телешко или говеждо месо, които са овкусени със зехтин и/или лимонов сок.

Карпачо

Месото се запича за няколко секунди – на практика трябва да е сурово. След това се овкусява и се нарязва напряко на влакната на парченца, които са дебели колкото лист хартия.

Днес Карпачо се приготвя не само от месо, но от риба и дори от плодове и зеленчуци, като с името Карпачо се нарича не само готовото ястие, но много повече начинът на нарязване на продуктите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати