Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Днес празнуват близалките!

Днес празнуват близалките!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k

На 20-ти юли се отбелязва Денят на близалката. Близалките са захарни изделия за смучене или близане, които по структура напомнят на бонбоните.

Не е известно кога точно са започнали да се приготвят те, но според някои исторически данни още в Средновековието благородниците с утолявали желанието си за сладко с подобни захарни изделия.

Иначе американска компания твърди, че първа е произвела съвременните близалки в ранните години на двадесети век. В последствие лакомството е набрало популярност в целия свят.

Днес в магазините за бонбони, сергиите по панаирите и кварталните бакалии можете да видите най-различни по цвят, вкус и форма близалки.

Много разпространени са тези с вкус на плодове или карамел. Разноцветните близалки също са любими на малки и големи. Някои от тях са твърди отвън, но с мека сърцевина, а други имат сироп отвътре.

Близалките се предлагат не само като сладкиши, но и като лекарствени продукти. Много фармацевтични компании вече произвеждат близалки с екстракт от билки за болно гърло. Те са добър вариант за лечение на деца, които не обичат да приемат лекарства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати