Всичко за зеления чай, което е важно да знаеш
Все, что важно знать о зеленом чаеSve o zelenom čaju što je važno da znaš
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко за зеления чай, което е важно да знаеш

Всичко за зеления чай, което е важно да знаеш

Зелен чай
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Чаят е една от най-популярните напитки на цялата земя. Така например известният китайски зелен чай днес се позиционира не само като освежаваща напитка, но и като лекарство, което може лесно да се отрази на благосъстоянието на човека в най-положителен начин. Зеленият чай наистина е в състояние да нормализира на апетита, както и да помогне в процеса на отслабване, но в това отношение има доста различни мнения. Ето защо днес ще разсеем митовете и ще разкажем за ползите от зеления чай, също така и за вредата, която може да донесе. Ще се научим как правилно да приготвяме тази благородна напитка.

Полезните свойства на зеления чай са известни отдавна - суровините се събират по специален начин, съвсем различен от начина на приготвяне на черен чай. Зеленият чай се суши, но в повечето случаи не преминава през ферментация, което означава, че не се получава допълнително окисление, което невинаги е от полза за деликатните чаени листа.

Разбира се, когато става дума за това как зеленият чай има благотворен ефект върху човешкото тяло, на първо място се визират широкомащабни изследвания. Вече е доказано, че редовната консумация на качествен зелен чай удължава живота средно със 7 години. Освен това сред онези, които обичат тази напитка, броят на заболелите от рак е с около 30% по-малко. Само това е достатъчно, за да може този чай да се появи във вашата диета възможно най-често.

Вредата от зеления чай е доста спорна, тъй като по-често такива продукти могат да бъдат непрепоръчителни само за онези от нас, които имат индивидуална реакция. Разбира се, зеленият чай може да навреди, ако се консумира в прекомерни количества, но ще говорим за това малко по-късно.

Ползата е просто очевидна - зеленият чай спомага за отстраняването на излишния холестерол от кръвта, което означава, че той предотвратява различни сърдечни заболявания, свързани с атеросклероза и холестеролни плаки. Освен това има добър ефект от напитката и върху черния дроб, затлъстяването на черния дроб при редовното използване на тази напитка е малко вероятно. Еластичността на съдовете се увеличава. Тъй като зеленият чай има много активен физически състав, той може да действа като силен антиоксидант, който успешно се бори срещу общото стареене на тялото.

Зеленият чай за загуба на тегло се използва от векове - той нормализира метаболизма, поради което има системно намаляване на теглото. Тъй като по-голямата част от процесите, които се случват в тялото ви, се стабилизират, то започва да консумира точното количество енергия и я изразходва правилно, което означава, че вече не трябва да се бори с прекомерен апетит. С помощта на тази чудесна напитка можете да се отървете от излишните соли в тялото.

Зелен чай

Зеленият чай помага на мускулите на сърцето, като ги принуждава да работят по-активно и да подобрят тонуса. Трябва да се отбележи, че Япония - страната, в която зеленият чай е особено популярен, е с най-ниският процент на хората, страдащи от хипертония.

Витаминният и минерален състав на обикновените зелени листа прави сериозно впечатление. Зеленият чай съдържа мед и йод, има много калий и цинк, в допълнение и витамини В1 и В2, както и витамин С и РР, витамин К. Има и антибактериални свойства.

Както вече казахме, начинът, по който се приготвя тази напитка, позволява да се запази максималната полза. Тъй като има много цинк, този чай е несъмнено антиканцерогенен. Известно е, че зеленият чай дори в суха форма предотвратява гаденето и токсикозата, морската болест.

Ползата от зеления чай се състои и в това, че той определено е тонизираща напитка без обичайния и много агресивен кофеин. В чистата си форма чаят има ободряващ ефект, тонизира, но засяга по-нежно човешкото тяло и централната нервна система. Също така в зеления чай има кофеин, теобромин, теофилин. Ако със зеления чай не се злоупотребява, ще чувствате добре, ще можете да водите активен начин на живот.

Ако обаче пиете зелен чай в много големи количества, това може да доведе до предозиране и в резултат на това - проблеми и със сърдечносъдовата система, безсъние. В края на краищата човешкото тяло просто свиква с ефекта на стимулиращите вещества с удивителна скорост. Ето защо, за да се избегне увреждането, най-добре е да се пие в достатъчно количество, което не надвишава нормите. Освен това, ако говорим страничните ефекти от зеления чай, трябва да споменем пурините, които се съдържат в тази напитка. Известно е, че пурините формират урея с отровни вещества. Колкото повече са натрупаните пурини в тялото, толкова по-лоша е уреята. Освен това пурините могат да причинят подагра. Много хора, страдащи от ревматични болки или артрит, не трябва да пият зелен чай, надвишаващ нормата.

Ползите от зеленият чай са очевидни за всички, които са решили да водят правилен и здравословен начин на живот. Освен това този чай съдържа огромно количество витамини и микроелементи в сравнение с всеки друг вид чай, а освен това ще бъде много по-полезен, защото е много евтин като превантивна мярка срещу редица заболявания.

Да не говорим, че зелен чай помага при потоотделянето и може да бъде полезен при висока температура, треска. Налице е също и фактът, че този чай може да помогне за разрешаването на някои от проблемите, свързани с храносмилането и стомашно-чревния тракт. Този чай е най-добре да се пие при заболявания на черния дроб и панкреаса, както и при заболявания на жлъчния мехур.

Полезен чай

В допълнение, може да се каже, че зеленият чай помага да се отървете от обсесивни и депресивни състояния. Обхватът на хранителните вещества, които се включват в чая, много добре влияе върху нервната система. Тази напитка е толкова уникална, че свойствата на листата от чая отдавна се разглеждат в подробности не само от кулинарията, но и като много полезен козметичен продукт. Днес екстрактът от зелен чай е включен в много продукти за разкрасяване, тъй като напълно подмладява и повишава тонуса на кожата. Някои лекарства също се правят на базата на зелен чай и това не е изненадващо.

Не се препоръчва да се пие зелен чай при стомашни язви, тъй като води до бързо повишаване на киселинността и може да настъпи силна болка.

Що се отнася до качеството на зеления чай, първо, трябва да обърнете внимание на следните неща. Добрият зелен чай никога не се продава в пликове и не е натрошен. Скъпият, висококачествен зелен чай е изсушен с цялото листо, а при запарването то трябва да се обърне напълно. Освен това трябва да се отбележи, че купуването на чай в пликове и торбички не си заслужава, без значение колко струва. Всъщност, такъв зелен чай е просто брак след обработката. Добрият зелен чай няма да се разпадне, освен ако не го смелите сами. Ето защо потърсете естествен, висококачествен зелен листен чай, който няма да е подозрително евтин. Разбира се, купуването е най-добре в магазините за чай, а не в останалите вериги. Е, ако имате възможност да видите и суровината - това трябва да изключва всякакви резници на листа, начупени парчета чаени листа и така нататък. Ако присъствието на такива примеси в зеления чай е повече от 5%, уви, не може да се говори за високо качество.

Предимствата на зеления чай също зависят в голяма степен от правилното съхранение. Съдовете, в които чаят трябва да се съхранява, не трябва да имат външни миризми, т.е. най-добре е да се използва стъкло, което е херметически запечатано. Необходимо е чаят да се съхранява при стайна температура с нормална влажност, а полезният зелен чай ще остане така за много дълго време.

Рецепти за зелен чай

Преди да ви споделим по-обстойно рецепти за приготвянето на зелен чай, си струва да обърнем внимание как да го подготвим правилно. На първо място, помислете, че чешмяната вода за подготовката на истински зелен чай не е подходяща изобщо. Значително ще се развали не само вкусът, но и цветът на напитката. В чайника има много по-малко количество чаени листа, отколкото за черен чай. Освен това трябва да обърнете внимание, че колко по-деликатни са листата от този вид чай, толкова по-бързо се приготвят те. Трябва да се вземе и предвид фактът, че е възможно тази вкусна и благородна напитка да се развали с вряла вода. Трябва да се приготви, така че водата да не достига 85 градуса.

Зелен чай

Сега опитайте да направите вкусен зелен чай.

За него ще имате нужда от следните съставки:

- листа зелен чай - 1 ч.л. без връх;

- пресен лимон - 1 парче;

- Филтрирана и питейна вода - 500 мл

Рецептата за готвене:

Първо, трябва да сложите вода на огъня и най-удобно е да не направите това в чайник, а в тенджера, за да видите дали водата ще започне да кипи. След като първите малки мехурчета започват да се появяват, веднага трябва да изключите водата. Трябва да стартирате чайника отвътре с вряща вода, след това сложете листата зелен чай в него, след което заварете и веднага разлейте течността по чашите, в които е поставен лимонът.

Това е всичко! Правилно приготвеният зелен чай е удоволствие за сетивата и здраве за тялото.

Прочети още каква е дневната норма за консумация на зелен чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest