Ефикасни методи за почистване решетката на готварската печка

Почистване на печка
Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Най-трудоемката работа в кухнята е почистването на печката. Но почистването в кухнята не се ограничава с измиване на повърхността на печката, необходимо е редовно да почиствате решетката. Като правило домакините правят това рядко, отлагайки тази неприятна заетост за по-късно.

В резултат решетката е силно замърсена и нейното почистване става още по-проблемно. Но това много разваля целия вид на чиста, измита и добре поддържана кухня. Следите от мръсотия и мазнини, натрупани на повърхността след изгаряне, имат неприятна миризма.

За да разберете как да подобрите ситуацията, е необходимо да определите материала на този елемент. Решетката може да се състои от стоманени пръти, емайлиран материал или чугун. Всеки материал изисква специален подход при почистването.

Чугунена решетка

Ефикасни методи за почистване решетката на готварската печка

Този материал е много внимателен в грижите, много е трудно да се почисти чугунената решетка. На първо място, трябва да си споменем, че чугунът категорично не харесва водата.

Остъргване на повърхността с остри предмети също не се препоръчва, тъй като с мръсотията можете да премахнете и част от този метал. Агресивни препарати този метал също не толерира. Единственият начин за премахване на мазнините и мръсотията от повърхността на чугуна е чрез нагряване. Това изисква открит източник на огън. Възможно е да загрявате решетката на печката с газовата горелка на открито с помощта на вентилатор или близо до огън. След калцинирането всички мазнини на повърхността се сушат и лесно се оставят да паднат сами.

Емайлирана решетка

Тази решетка има гладка повърхност, която може да се почисти по много начини. Изборът на опциите тук е страхотен. Емайлът е устойчив на киселини и висока температура. Най-лесният начин е да го пуснете в съдомиялна машина, за да получите блестящ резултат.

Преди да направите това, отстранете всички гумени елементи от решетката.

Като алтернатива, можете да изстържете повърхността с остър предмет. Просто го правете внимателно, за да не повредите повърхността.

Ако в кухнята нямате съдомиялна машина, ще трябва да я избършете на ръка. Това изисква гореща вода, твърда гъба и много детергенти.

Алтернативно, възможно е също така решетката да се обгори. Тогава цялата мръсотия ще изгори, ще трябва само да измиете повърхността. Ако го направите у дома, трябва да включите аспиратора при пълно захранване.

Стоманена решетка

Ефикасни методи за почистване решетката на готварската печка

Стоманената решетка се почиства лесно със силен детергент, който просто извлича цялата мазнина. Това се прави в банята и е по-добре е да се покрие с малко плат или полиетилен.

След обработката на повърхността на решетката, тя може да бъде оставена няколко часа или дори цяла нощ. След това просто трябва да я изплакнете с вода. Ако замърсяването е силно, можете да използвате метална четка или дори нож, но си струва да вземете такъв инструмент, който нямате нищо против да развалите.

Домашни средства за почистване

Ефикасни методи за почистване решетката на готварската печка

Използване на импровизирани средства за почистване. Ако не искате да използвате химикали, можете да използвате оцет. Можете да вземете сода, но това ще помогне, ако мръсотията не е силна. Някои използват суха горчица, която се разрежда с вода и се нанася върху повърхността. След няколко часа мръсотията ще изчезне и решетката лесно може да бъде изтрита.

Отлично може да се справите с всякакъв вид замърсяване е препарат, който се използва за почистване на двигателя. Смята се за безопасно, лесно се измива. За почистване можете да използвате гъба от неръждаема стомана. Те са много по-ефективни.

Работата трябва да се извършва само с ръкавици. След почистване решетката се избърсва. Най-добре е да почиствате редовно цялата плоча веднага след готвене.

Особено си струва да се направи това след пържене на храната в тиган. Достатъчно е просто да триете печката ежедневно. Ясно е, че няма време и желание да го направите. Но мисълта за това, колко трудно е да ги измиете по-късно, трябва да ви помогне да направите това веднага!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати