Яйцата се проверяват с лампа
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Яйцата се проверяват с лампа

Яйцата се проверяват с лампа

Яйца

За да разберете дали едно яйце е прясно, можете да го проверите с помощта на лампа. Поднесете го към запалена крушка, като отгоре го закривате с дланта си. Развалените и старите яйца имат петна.

Яйцата трябва да се съхраняват далече от лук, риба, газ и други миризливи храни и химикали, защото поемат миризмата им. Това става чрез порите на черупките, които са много фини.

Белтъкът лесно се отделя от жълтъка, когато яйцето е студено. За да отделите белтъка и да запазите жълтъка непокътнат, чукнете яйцето и го излейте в хартиена фуния с малка дупчица в заострения край.

Гнезда с яйца

Белтъкът бавно ще изтече от фунията, а жълтъкът остава цял. Ако ви трябва само белтъкът, а жълтъкът искате да запазите, прободете с игла яйцето в два срещуположни края.

Белтъкът ще изтече, а жълтъкът ще се запази, докато ви потрябва. Жълтък, който е извън черупката, се запазва, като се капнат върху него няколко капки олио и се остави в хладилник.

За да се получи хубава пяна от жълтъците или сняг от белтъците, трябва да се бият в стъклена или порцеланова съдинка. Белтъците се бият на топло, а жълтъците – на студено.

Цели яйца

Ако разбитите белтъци не се сгъстяват, добавете в тях няколко капки лимонов сок или една щипка захар. Ако добавите бакпулвер на върха на ножа, ще се получи еластична пяна, която няма да спада.

За да станат белтъците на пухкав сняг, съдинката, в която ги биете, както и уреда, с който ги разбивате, трябва да са абсолютно сухи. Най-малката частица жълтък или една капка мазнина върху съда разваля снега от белтъци.

Когато биете на ръка белтъците, не сменяйте посоката на биене. В началото ударите трябва да са бавни, с малък замах, а след това бързи и с голям замах. Когато снегът не пада от прибора, вече е готов.

Ако искате забулените яйца да са много вкусни, кипнете малко прясно мляко и хвърлете в него яйцата едно по едно с помощта на лъжица. След като изплуват на повърхността, значи са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати