Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Особености при готвенето с керамични съдове

Особености при готвенето с керамични съдове

Използването на керамични съдове за готвене, макар и нашумяло и модерно в последно време, не е някаква новост. Керамични съдове се използвани от дълбоки времена. В подобни съдове се е приготвяла храна в древната Римска империя, Китай и Гърция. Керамични съдове са откривани при разкопки и у нас.

Смело може да се заяви, че тези съдове винаги са намирали място в шкафа с домакински тенджери и прибори. Просто от време на време са били измествани от нова, модерна за момента посуда.

Изполването им и до днес се дължи на редица техни предимства. В тях напълно се запазват соковете и ароматите на продуктите.

Глината, от която се изработват, е природен материал и не съдържа никакви химикали и отровни примеси. Ястията се готвят бавно, използва се изключително малко мазнина, в резултат на което те стават по-вкусни, месото е по-крехко и сочно. Това прави готвенето полезно и здравословно.

Друго тяхно предимство е, че се почистват много лесно, храната в тях не залепва и не загаря. Могат да се почистят само с кърпа или домакинска хартия. Керамичните съдове може смело да се каже, че на практика са вечни. Те не се захабяват и няма опасност покритието им да падне.

При използването на керамични съдове има някои особености. Основното при тях е, че се слагат винаги в студена фурна, както е при глинените съдове и затоплянето им трябва да е бавно.

Материалът, от който се изработват е с много порьозна структура и задържа в себе си всякакви течности, затова може да се получи смесване на ароматите на ястията, готвени едно след друго. По тази причина не е удачно използването на препарати за почистване на керамични съдове. Друг недостатък е, че са тежки и чупливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати