Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вкусните патладжани - съвети за готвене и ползи за здравето

Вкусните патладжани - съвети за готвене и ползи за здравето

За родина на патладжаните се смятат земите в Източна Индия и Китай. Днес патладжаните са разпространени в цял свят, като са известни повече от 200 техни сорта.

Освен като кулинарен деликатес месестият плод, който всички възприемат като зеленчук, е и много полезен. По съдържанието си на хранителни вещества и витамини той не отстъпва на другите есенни зеленчуци, но за съжаление губи част от свойствата си при топлинна обработка.

В плодовете му се съдържат захари, целулоза, мазнини и дъбилни вещества. Откриват се също магнезий, калций, фосфор, желязо, цинк, манган, мед и др., които го правят засищаща и полезна храна. От витамините с най-високо съдържание са С, A, PР, В1, В2, В6 и В9.

Консумирането на патладжани понижава нивото на холестерол в кръвта и предотвратява атеросклерозата. Този плод има свойството да подпомага изхвърлянето на течности от организма, като по този начин подобрява работата на сърцето. Препоръчва се в менюто на страдащите от подагра, бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.

Патладжанът е подходящ пpи всички видове диети, защото е по-нискокалоричен (18 Kcal на 100 г зеленчук), от друга страна, стимулира кръвообръщението, с което е полезен при анемии. Патладжаните са едни от малкото зеленчуци, които са с по-добри вкусови качества, докато не са напълно узрели. В зрялост те увеличават съдържанието си на соланин, от който идва и горчивият им вкус.

Кулинарни съвети:

- Най-сочни и вкусни са патладжаните с гладка и блестяща кожа, които са еластични при лек натиск.

- При готвене на патладжани не използвайте твърде много мазнина, защото месото им е поресто и попива олиото.

- Младите патладжани могат се готвят с кожата, но за по-възрастните е задължително тя да се отстрани, защото е жилава и горчива.

- Нарежете млад патладжан, посолете го и оваляйте в галета, оставете го в тавичка и опечете. Ще получите вкусно предястие.

- Ако имате желание да изпечете патладжаните цели, е добре предварително да ги надупчите на няколко места, за да не се напука кожата им.

- Преди пържене обелете нарежете и посолете патладжана. Оставете да преседи и отцедете тъмната отделена вода преди термичната обработка.

Подходящи комбинаци - Вкусът на патладжаните се подчертава, ако те се комбинират с: домати, лютив сос, млечен сос, босилек, чесън, сусамово олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати