Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Странджанският манов мед вече е със защитено наименование

Странджанският манов мед вече е със защитено наименование

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Странджанският манов мед вече е със защитено наименование

Европейската комисия е одобрила кандидатурата на България за регистрация на странджанския манов мед. Българският продукт вече ще е със защитено наименование на територията на Европейския съюз.

Новината бе обявена от еврокомисар Мария Габриел по време на Фестивала на странджанския мед, който се проведе в Царево.

Дългоочакваната новината бе приета с аплодисменти от жителите на града, участниците във Фестивала на мановия мед, учени от цял свят и браншови организации, които дълги години се бориха за регистрирането на продукта.

Кандидатурата за регистрация на странджанския манов мед е одобрено от Европейската комисия. От тук нататък сме на финалната права. Това, което предстои, е есента да бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и ако няма възражения от началото на следващата година да имаме още една емблема на България — странджански манов мед, заяви еврокомисар Мария Габриел.

Странджанският манов мед вече е със защитено наименование

На събитието бяха обсъдени и проблемите на бранша, а сред основните теми беше високата смъртност на пчелни семейства и по-малките количества на българския мед през последната година.

Мановият мед е със специфичен зеленикав или тъмен цвят, понякога почти черен. Наситеният кафяв цвят, който най-често свързваме с въпросния манов мед, се дължи на медената роса от сладките растителни сокове.

Медът от иглолистните дървета е със зеленикав оттенък, а този, свързан с листните въшки и други насекоми, е почти черен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest