Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да готвите яйцата, за да се предпазите от салмонела

Как да готвите яйцата, за да се предпазите от салмонела

LinaNLinaN
Новак
41425
Яйца

Яйцата и салмонелата са тема, която регулярно се появява в новинарските емисии. Доста често подобни новини идват от детски градини.

Отравянето със салмонела е изключително неприятно и симптомите включват стомашни болки, настинка, втрисане, треска, главоболие, повръщане и диария.

Обикновено симптомите не траят повече от седмица, но в някой случаи може да отнеме известно време, докато чревният ви такт се нормализира.

Как да разпознаете яйца със салмонела

Най-сигурният начин за предпазване е да не консумирате яйца, за които знаете, че са рискови. Това значи да сте информирани много добре кой е производителят, номер на фермата.

Съхранението на яйцата е от съществено значение при разпространението на бактерията на салмонела. Опасни могат да са яйца, които са съхранявани по-продължително време на по-висока температура. Ако едно яйце стои на 20 градуса, след 2-3 седмици то вече ще е със салмонела. Ако градусите на съхранение са 30, инфекцията ще е налична за 5-6 дена.

Салмонела

Яйцата на заразени със салмонелна инфекция кокошки имат различен брой живи бактерии. Те отначало засягат само белтъка. Ако кокошите яйца се съхраняват в хладилник, бактериите не се разрастват. Когато обаче температурата на съхранение е по-висока, опасните бактерии инфектират и в жълтъка, в който средата е богата на железни йони, които, от своя страна, благоприятстват разрастването на инфекцията.

Как да запазите яйцата у дома?

Салмонелата е бактерия, която може да съществува във вътрешността на засегнатите яйца и ако ги ядете сурови или несготвени, може да сте под риск от прихващането ѝ. Птичи изпражнения по черупките на яйцата трябва да се вземат под внимание, тъй като те може да засегнат външната страна на яйцето.

Как да готвите яйца, за да се предпазите?

Жълтък

Центърът за контрол и предотвратяване на болести ни дава следните съвети за безопасно боравене с яйцата, за да предотвратим хранителните натравяния:

- Когато е възможно, купувайте пастьоризирани яйца и яйчени продукти;

- Подсигурете се, че яйцата ви винаги са на студено в хладилника;

- Изхвърлете всички напукани или мръсни яйца;

- Гответе яйцата до постигане на плътни жълтък и белтък - това значи без рохки и течни яйца. Ястията с яйца трябва да се готвят до вътрешна температура поне 70 градуса по Целзий или повече;

- Не яжте яйца или ястия, съдържащи яйца, които са стояли повече от два часа на стайна температура;

- Винаги измивайте ръцете и приборите, с които сте приготвяли яйцата, със сапун и топла вода. Това включва също барплотове и дъски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest