6 грешки, които редовно допускаме при готвенето на фурна

6 грешки, които редовно допускаме при готвенето на фурна

Фурната е един от най-използваните електрически уреди в кухнята, но често правим ужасни грешки, когато готвим в нея. Независимо дали се използва за загряване на предварително приготвена храна или за печене на различни ястия, понякога се допускат непростими грешки. Ето гафовете, които всеки от нас е извършил поне веднъж в живота си, докато се опитва да приготви някоя рецепта на фурна.

- рядко почиствате фурната след приготвяне на храна;

- не използвате различните програми при готвене;

- отваряте вратата твърде често.

1. Използвате фурната винаги студена или винаги гореща

6 грешки, които редовно допускаме при готвенето на фурна

Един от въпросите, които всички кулинари си задават, е трябва ли да се включи фурната преди печене или не? Разбира се, няма общо правило и е необходимо да регулирате температурата в зависимост от това каква храна печете. Печивата като сладкиши, хляб, пица, трябва винаги да се пекат в достатъчно гореща фурна, докато всички други храни като лазаня, картофи, зеленчуци не се нуждаят от високи температури веднага щом се поставят във фурната.

2. Не използвате всички функции на фурната

6 грешки, които редовно допускаме при готвенето на фурна

Всички фурни, дори по-старите модели, имат най-малко 3 функции: статични, вентилирани и скара, всички идеални за определен тип печене. Първият тип излъчва топлина от дъното и горната част едновременно, а вторият прави топлината циркулира, докато третият тип се използва за готвене. Въпреки това малко хора знаят, че трябва да комбинирате различните програми, за да постигнете по-добри резултати. Идеалният вариант е да започнете със статичната функция и да завършите с вентилираната, като внимавате да намалите температурата от 10-20 градуса във втората фаза. За грил отнема само няколко минути, за да даде на храната златиста повърхност.

3. Не оставяте изпечената храна в покой

6 грешки, които редовно допускаме при готвенето на фурна

След като напълно сте изпекли храната, обикновено се изважда веднага от фурната, забравяйки, че тя трябва да остане в покой за няколко минути. Температурната промяна е огромна и особено когато става дума за квасни храни, те могат да се спаднат и да развалят формата и вкуса си. Идеалният вариант би бил да изключите фурната преди изпичането да приключи, за да оставите тавата в покой поне 5 минути и така ще избегнете всякакъв вид топлинен контраст.

4. Не почиствате фурната често

6 грешки, които редовно допускаме при готвенето на фурна

Една от грешките, които често правите, когато използвате печката, да не я почиствате редовно, вярвайки, че можете да отложите почистването без никакви странични ефекти. Истината е, че остатъците от мазнини и хранителни продукти се превръщат в черни и лепкави кори, които не само променят вкуса на храната, но и в дългосрочен план практически не могат да бъдат почистени и отстранени. Ето защо, е идеално да се грижите за почистването на фурната най-малко веднъж месечно, да се измиват решетките в съдомиялната машина, да се отстраняват остатъчните капки с добър обезмаслител. Специфичните почистващи препарати, които произвеждат пяна, трябва да се използват само в най-упоритите случаи, като се обърне внимание на изплакването.

5. Отворяте вратата по време на печене

6 грешки, които редовно допускаме при готвенето на фурна

Кой не е отварял вратата, докато печивото е във фурната? Това е абсолютно погрешен навик, особено когато печете десерт, а причината е много проста: само за няколко секунди вътрешната температура на фурната радикално се променя, причинявайки разпадането на квасната храна. Възможно е да наблюдаваме ситуацията през стъклената врата, което дава възможност да разгледаме печивото, без да причиняваме спадане на печивото ни.

6. Не използвате достатъчно масло

6 грешки, които редовно допускаме при готвенето на фурна

Винаги сме вярвали, че за да печем храна във фурната, не се нуждаем от много масло. Но храните като картофи и други зеленчуци трябва да бъдат добре омазнени, така че да бъдат напълно потопени в масло, за да не изгорят. Идеалният вариант е да потопите зеленчуците в купа с масло, преди да ги поставите в съда за готвене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати