Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Да отпразнуваме Деня на Лимоновия меренге пай с божествен сладкиш!

Да отпразнуваме Деня на Лимоновия меренге пай с божествен сладкиш!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Лимонов меренге пай

Лимоните са сред най-освежаващите плодове. Без значение какво правите с тях – лимонада, лимонов сладолед, Лимончело, ще имате прекрасен завършек на тежкия ден. Едно от най-вкусните изкушения с лимони обаче си остава Лимоновият меренге пай и затова на 15-ти август сладкишът се почита от американците.

Лимоновият меренге пай е десерт, разпространен най-вече в САЩ и Великобритания, но се предлага и в много сладкарници по целия свят. Контрастът между хрупкав блат и разтапяща се сърцевина го превръщат в незабравима наслада за сетивата. Заедно с кулинарни произведения като Ябълков пай и Тиквен пай, Лимоновият меренге пай е сред най-предпочитаните сладкиши.

Овкусените с лимони кремове, пудинги и пайове се приготвят още пред Средновековието, но същинският Лимонов меренге пай е продукт на деветнадесети век. Не е ясно кой точно е направил десерта за пръв път, но се счита, че той води началото си от Викторианска Англия.

Днес Лимоновият меренге пай продължава да е любим десерт на британците. Ако искате и вие да отбележите неговия празник, не пропускайте да си го приготвите. Ето и една рецепта за това неустоимо изкушение:

За блата: 300 г пшенично брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, 100 г кафява захар, 100 г масло, 3 малки яйца, кората от 2 лимона, 1 щипка сол

За крема: 3 жълтъка, 2 лимона, 300 мл вода, 50 г нишесте, 200 г кафява захар, 40 г масло

За меренге слоя: 140 г захар, 3 белтъка, 4-5 капки лимонов сок

Начин на приготвяне: Брашното и бакпулверът се пресяват в голяма купа. Към тях се прибавя захарта, солта, разбитите яйца и останалите продукти за тестото. Бърка се до получаването на стегнато тесто.

То се оставя на хладно за половин час, докато се стегне още. После разточва на кора, не по-дебела от 5 мм. Тя се използва за покриване на форма за пай (намаслена и набрашнена). Блатът се пече в умерена фурна до златисто.

Да отпразнуваме Деня на Лимоновия меренге пай с божествен сладкиш!

През това време се забърква кремът. За целта в съд се миксират лимоновият сок, нишестето и водата. Тази смес се се поставя на печката да покъкри. След като заври и се сгъсти, се сваля от огъня.

Към нея се прибавят останалите продукти за крема и се бърка енергично. Получената смес се разпределя върху вече готовия блат. После печивото се връща във фурната. Пече се на 150 градуса за около 15 минути.

Идва ред и за последния слой. За него е важно яйцата да са се отпуснали добре на стайна температура. Вземат се само белтъците от тях и се разбират до получаване на пухкав крем.

Слагат се и останалите продукти за меренге, след което разбирането продължава. Когато се получи гъста и еднородна субстанция, тя се прехвърля в шприц.

С уреда се правят малки целувки по горещия крем. Десертът се връща обратно във фурната за още 10 минути. Готовият Лимонов меренге пай се нарязва, когато се е изстудил добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати