Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»6 неочаквани ползи от яйчните черупки

6 неочаквани ползи от яйчните черупки

ЗориЗори
Гуру
5088k

От незапомнени времена хората използват яйцата за приготвянето на различни ястия, най-вече заради тяхната универсална приложимост, чудесен вкус и здравословни ползи. Но малко хора знаят, че и черупките на яйцата, които без дори да се замислим хвърляме в кофата за боклук, могат да ни предложат и други практични приложения. Прочетете, за да научите още 6 начина, чрез които яйчните черупки могат да са ни от полза.

Яйчната черупка съдържа ценни хранителни вещества като протеини, калций, магнезий, флуорид, стронций, селен и още куп други полезни компонента като колаген, глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина. Прочетете по-надолу, за да разберете как тези жизненоважни компоненти, присъстващи в черупката на яйцето, могат да бъдат от полза за нашето здраве.

При болки или възпаление на ставите

Ако страдате от болезнени стави или ставни възпаления, яйчната черупка е лекарството за вас. Направете в буркан смес от смлени черупки от яйца, смесени с малко ябълков оцет. Затворете капачката на буркана, разклатете го добре и го оставете на хладно за два дни. След като изтече това време черупките на яйцата ще са се разтворили напълно в оцета и може да използвате сместа, като разтривате от нея върху болезнените зони, за да облекчите възпалението и болките в ставите.

За облекчаване на кожни възпаления

Същата смес от разтворени яйчни черупки в ябълков оцет е много ефикасна за лечение на кожни раздразнения като сърбеж и зачервяване на кожата. Просто трябва да намажете малка част от приготвения разтвор върху раздразнената зона и да я оставете да изсъхне. Това домашно лекарство ще успокои кожата ви и ще облекчи признаците на кожно възпаление.

За да се отървете от сухите кожички по ръцете

Всички прахосваме време и пари, за да се отървем от сухите кожички около ноктите на пръстите. Вместо това използвайте смлени яйчени черупки, смесени с няколко капки вода, намажете с тази смес сухите кожички и изчакайте да изсъхне. След като вече е изсъхнала, можете внимателно да разтъркате, за да премахнете грубата повърхност от сухата кожа и да получите по-мека и здраво изглеждаща кутикула в засегнатата област.

За регенериране на кожата

Добавете ситно смлени яйчни черупки, смесени с малко яйчен белтък към вашата домашна маска за лице или тази, която сте купили от козметичния магазин. Нанесете я на лицето си за известно време, докато изсъхне и след това внимателно я изплакнете с малко хладка вода. Това ще направи кожата ви по-мека и по-тонизирана дори само с едно нанасяне, тъй като калция в яйчената черупка спомага за регенерирането на кожата, а миниатюрните микро кристалчета нежно отстраняват и ексфолират сухата и мъртва кожа.

За да направите кафето си по-леко

Добавете малко фино смлени на брашно черупки от яйца към смляното кафе преди варене, за да получите по-лека, по-мека и по-малко киселинна версия на кафето, без да е необходимо да правите компромис със съдържанието на кофеин.

За предотвратяване на остеопорозата

Високото съдържание на калций в смлените яйчни черупки е ценна добавка за здравето, която предотвратява остеопорозата. Така че смлените на прах яйчни черупки, смесени със същото количество мед, могат да се приемат от жени след менопауза за предотвратяване и лечение на остеопороза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати