Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»10 храни, които могат да се консумират след изтичане на срока на годност

10 храни, които могат да се консумират след изтичане на срока на годност

Не винаги е необходимо веднага да изхвърлите храната с изтекъл срок на годност. Много е важно да четете и разберете етикета и да съхранявате правилно храната.

Отваряйки хладилника, неведнъж разбираме, че е изтекъл срокът на годност на пакетираната храна и се чудим дали можем да я консумираме така или да я изхвърлим?

Всъщност, както всички експерти потвърждават, че срокът на годност, посочен на опаковката на продуктите, е само характеристика на стоката.

При изтичането на срока на годност на някои храни, може да се стигне до загубата на определени вкусови качества, но не винаги е необходимо храната веднага да се изхвърли. Очевидно много зависи от вида на храната и начина, по който е съхранявана, така че в повечето случаи трябва точно да прочетете етикета и да обърнете внимание, когато отворите продукта, за да го проверите.

Както вече беше казано, първото нещо, което трябва да потърсите, е надписът за срока на годност на опаковката. Ако се съобщава само за срока на годност, е по-добре да не ядете продукта след тази дата, ако пък е написано "да се консумира за предпочитане в рамките на", е много вероятно храната да е напълно добра за ядене.

Очевидно трябва да се предпочита да се ядат специфични продукти /сухи/, които не показват признаци на разграждане и които са добре запазени, докато така наречените „пресни храни“ трябва да се избягват (ако са изтекли).

В следващите редове може да видите които са 10-те храни, които спокойно могат да се консумират и след изтичане на посочения срок на годност.

1 - Опаковани картофени чипсове. Въпреки че не са много здравословни, датата на съхранение се удължава значително, благодарение на обилното наличие на сол.

2 - Шоколад. За тази сладка храна количеството захар гарантира нейното запазване.

3 - Кетчуп. Това е един от продуктите, при които при правилно съхранение, може да се консумира дори една година след изтичане на срока на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място.

4 - Кисело мляко. По принцип може да е годно до шест седмици след изтичане на срока на годност, просто внимавайте за наличието на мухъл, когато го отворите.

5 - Твърдо или подправено сирене. Това е един от онези продукти, на които никога не им изтича срока на годност. За сметка на това, меките сирена трябва да бъдат строго избягвани (ако са с изтекък срок на годност).

6 - Мляко. С млякото трябва да бъдете много внимателни, просто погледнете: ако започне да мирише зле и се сгъсти, то не може да се консумира.

7 - Яйца. Бъдете много внимателни. За да разберете дали те са годни, просто трябва да ги потопите в купа с вода: ако те плуват, вероятно има газ и бактерии вътре в тях, а след това е по-добре да ги изхвърлите. Напротив, ако те потънат, вероятно са все още добри.

8 - Хляб. Можете спокойно да го консумирате, дори и да е остарял, стига да не е развил никакви плесени.

9 - Ориз. Както и тестените изделия, неговата консумация може да продължи месеци след изтичане на срока на годност.

10 - Плодове и зеленчуци. Просто трябва да ги разгледате: ако няма мухъл, прекомерно изсъхване или промяна на цвета, тогава те могат да бъдат безопасно изядени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати