Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Киселинни и алкални продукти

Киселинни и алкални продукти

Алкални храни

Човек може да бъде здрав, ако тялото му метаболизира нормално. Основният показател за метаболитните процеси в организма е киселинно-базовият баланс (KChR). Нормалната рН на кръвта е 7.37 - 7.47. Смяната на рН под 7.37 показва реоксидация (ацидоза), а над 7.47 - алкализация (алкалоза) на тялото.

Искате ли да живеете до 100 години и повече?

Следвайте в диетата си препоръките на йогите. От древни времена те са разделили храната на кисела и алкална. Ако първата носи болести и води до стареене, последната дава сила и удължава годините. Алкалната храна трябва да е три пъти по-голяма от съдържанието на киселинната във вашата диета.

Киселини продукти

Това са чай, кафе, алкохол, тютюн, безалкохолни напитки, всички сладки храни и сладкиши (съдържащи бяла захар);

Всички храни от животински произход: месо, яйца, риба, птици и др.;

Млечни продукти (стерилизирано и пастьоризирано мляко, сирене, извара и масло);

Мазнини и масла;

Всички зърнени храни и бобови растения: пшеница, царевица, ориз и боб, ядки, грах.

Алкални продукти

Всички плодове (пресни или сушени), включително цитрусови плодове; Всички пресни зеленчуци и зелени кореноплодни растения (с изключение на грах и боб);

Зеле.

Частично алкални продукти

Свежи зелени (в шушулките) боб, грах, царевица и просо;

Сладки ядки: бадеми, кокосови орехи, бразилски орех;

Напоени семена и ядки;

Сурово мляко (не пастьоризирано) и извара.

Препоръчват се за уролитиаза следните храни

Трябва да се има предвид, че основната задача на терапевтичното хранене в случай на уролитиаза /бъбречно каменна болест/ е изместването на киселинно-базовия баланс в организма към алкалната страна, за което се използват специфични продукти и ястия във всеки конкретен случай.

Пшеничен и ръжен хляб от 1-ви и 2-ри клас брашно, печени продукти. Сладкарските изделия са ограничени. Зеленчукови супи, картофи, с добавка на зърнени храни, млечни продукти, цвекло, борш.

Нискомаслените видове и разновидности на месо, птици, риба като яхнии, печени, пържени храни, ястия от котлет - 2-3 пъти седмично с 150 г (месо) или 160 г риба. Комбинация от месо и риба е възможна в равни количества.

Мляко, кисело мляко, напитки, извара и ястия от нея, заквасена сметана, сирене.

В изобилие хапвайте сурови зеленчуци, картофи, плодове - особено тези с ясно изразено алкализиращо действие като лимони, цитрусови плодове, краставици, пъпеши, праскови, кайсии, сушени кайсии, круши, сушени плодове.

Можете да използвате сок от черна ряпа с мед, който има диуретичен ефект и спомага за разпадането на камъните.

Конфитюр, мармалад, мед, нешоколадови бонбони.

Салати от пресни и кисели плодове, хайвер от зеленчуци.

Сосове - мляко, кисело, домати, в зеленчуков бульон.

Копър, магданоз и подправки като ванилия, канела, дафинови листа, лимонена киселина.

Напитки: сокове от плодове, зеленчуци, плодови напитки, вода, квас. Компоти, пшенични трици.

Чай, не много силен и с лимон, мляко; не много силно кафе с мляко. Сокът от моркови подпомага премахването на камъни в урината.

Функцията на панкреаса зависи от нивото на солната киселина в стомаха. Недостигът може да доведе до нарушаване на асимилацията на протеина, в допълнение към първоначалната липса на протеинова асимилация.

Калций и натрий са алкални, а фосфорът и калият са подкиселяващи минерали.

Ябълковият оцет е разреден разтвор на кисел калий.

С ацидозата - подкисляването на вътрешната среда - активността на вътреклетъчните процеси рязко намалява, органите и системите на тялото работят с високо напрежение. В резултат на възникналата ацидоза състоянието на здравето се влошава, намалява работоспособността и възниква депресия. Дългосрочната ацидоза често води до различни видове сериозни заболявания.

Продължителната пероксидация на кръвта може да доведе до декалцификация (разпадане на костната субстанция), когато да се намали подкисляването на вътрешната среда, тялото е принудено да използва калций, като го изважда от костната тъкан на скелета.

При ацидоза (подкисляване на тялото) се изключват продуктите захар, мая за хляб, пшеница, царевица, спиртни напитки, кафе, силен чай и пушене.

Продукти, които могат да помогнат за възстановяване на баланса, са пшеничните кълнове, но не само, трябва да се изберат качествени зърна за целта. Много подходяща и зелена елда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати