Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Днес отбелязваме Деня на картофите

Днес отбелязваме Деня на картофите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232

На 19 август отбелязваме Световния ден на картофите – храната, която най-често присъства в менюто ни. Независимо дали ще е като чипс, картофено пюре, печени картофи, печени или пържени картофки, картофите винаги са вкусни.

Култивирането на картофите е започнало между 5000 и 8000 година преди Христа в южната част на Перу и северната част на Боливия. След откриването на Новия свят този зеленчук се е разпространил по цял свят.

В различните си варианти на приготвяне картофите са любима храна на милиони хора. Те могат да се сервират като основно ястие, а може и да се направят на брашно, от което да се приготвят хляб и палачинки.

В средните векове по-бедната част от населението на Ирландия е оцеляла благодарение на картофите, тъй като макар и зеленчук, те са достатъчно засищащи, за да се хапнат за обяд и вечеря.

А в Русия са открили и друга полза от картофите – превръщането им в алкохол. Популярната руска водка се дестилира от картофи, което показва, че този зеленчук както да се хапва, така и може да се пие.

Пригответе си картофено ястие за закуска, обяд или вечеря днес, за да отбележите празника на картофите, като може да смесите картофите с любимите си съставки и да изберете варианта, който най-много ще ви се услади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Радка
Радка
19.08.2020 21:11
Картофът е един от любимите ми храни. Днес хапнах пържени картофки за обяд ??
0
0