10 невероятни факта за консумацията на храни по света

храни по света

Коя страна яде отровни гъби, коя държава пие най-много кафе и къде е била продадена диня за 6100 долара? Отговорите може да ви изненадат. От смъртоносни ястия до екстремно скъпи плодове, тук са 10 невероятни факта за консумацията на храни в целия свят.

1. Индия произвежда, консумира и изнася най-много пиперки в света

Лютият червен пипер не е роден в Индия - той е бил въведен в Индия от португалците през 15-ти век. Не само че индийците ядат повече люти чушки, отколкото всяка друга нация в света, но също така имат и някои от най-големите чушки: Бхат йолокиа (известен също като "призрачен чили") се отглежда в Асам, Нагаланд и Манипур.

2. Италия не включва доматите в готварството до 16 век

Макар че днес Италия е известна със своите вкусни доматени сосове, италианските готвачи не започват да експериментират с доматите до 16 век. Внесени от Северна и Южна Америка от началото на 1500-та година, доматите първоначално се смятат за отровни и се използват единствено като декорации. Докато някои италиански готвачи вероятно са започнали да експериментират с домати като храна още през 1500-та години, доматеният сос не се използва в Италия до края на 17 век.

3. Касава

касава

Касава може да не е най-популярното ястие в Съединените щати, но след ориза и пшеницата нишестеният коренов зеленчук е третият по важност източник на въглехидрати в световен мащаб. Основната храна в много африкански държави може да се консумира като картофи, нарязани на брашно или да се използва за производството на топки от тапиока в много пудинги и чайове.

4. ЯПОНИЯ, СКАНДИНАВИЯ И НАМИБИЯ СА МЕСТА, където могат да се хапнат опасни деликатеси

Много нации консумират деликатеси, които, ако са приготвени неправилно, могат да бъдат смъртоносни. В Япония вечерята с риба може да парализира и да задуши хората, когато се приготви погрешно, докато гъбичният мозък, който е популярен в цяла Скандинавия, Източна Европа и региона на Северна Америка, може да бъде фатален, ако се яде суров. Междувременно в Намибия възрастен гигантски бик е считан за вкусен деликатес, но младите гигантски бикове, изядени преди да достигнат зрялост, носят токсин, който може да причини бъбречна недостатъчност.

5. Половината американци изяждат по един сандвич на ден

Докато Съединените щати имат голямо кулинарно разнообразие, сандвичът може би е най-популярното ястие на национално ниво. Според едно проучване през 2014 г. средно 49% от американците над 20 години изяждат поне по един сандвич всеки ден. Но сандвичът не винаги е бил толкова харесван. По време на революционната война много американци избягват сандвичи, заедно с други храни от британски произход. Въпреки че сандвичите са били популярни в Англия през осемнадесети век, първата рецепта за сандвичи се появява в американска готварска книга през 1815 г.

6. Япония е дом на някои от най-скъпите плодове...

Япония не е единствената държава, която произвежда редки и скъпи плодове, но изглежда, че е дом на някои от най-скъпите. При отделни поводи производителите на плодове в Япония са продали само една диня Densuke от 17 кг за 650 000 йени (приблизително 6100 долара), грозде за 6400 долара и два пъпеша Yubari King Melons за 23 500 долара.

7. Най-скъпото сирене

магарешко сирене

Произведеното в Сърбия Пуле от магарешко мляко е най-скъпото сирене в света. Докато различните сирена по света могат да се купят за няколкостотин долара за паунд (британско сирене, направено с ядивни златни люспи, се продава за 450 долара), сръбското Pule се продава за $ 576 на паунд - и това е с отстъпка. Сиренето е толкова невероятно рядко и неговото създаване толкова трудоемко, че неговите създатели вярват, че могат да го продадат за $ 1700 до $ 2900 за килограм. Вместо това те го продават само за $ 576, надявайки се да повишат осведомеността за работата по опазването на природата.

8. ТУРЦИЯ ИЗПОЛЗВА най-много чай на човек...

Докато Китай консумира повече чай като цяло от която и да е друга страна, от 2014 г. насам Турция пие най-много чай на глава от населението.

9.... И в НИДЕРЛАНДИЯ изпиват доста кафе

Хората в Холандия приемат сериозни дози от ежедневния си кофеин: средно по 2. 414 чаши на ден на глава от населението, те са първите потребители на кафе в света. Финландия и Швеция са втори по пиене на кафе, с 1. 848 и 1. 357 чаши на ден. Изненадващо, Съединените щати дори не са в първите 10, когато става дума за ежедневното потребление на кафе. С едва 0.931 чаши на ден (според доклад за 2014 г.) САЩ са само 16-тата най-голяма нация за пиене на кафе в света (точно след Нова Зеландия).

10. Любима храна в кината по света

Ако живеете в Съединените щати, имате основание да мислите за пуканки и филми като естествено свързани. Но пуканките не са стандартен снакс в киното навсякъде. В Колумбия сухите мравки са популярна алтернатива на пуканките, докато корейските кинолюбители се наслаждават на закуска със сушена сепия. Китайските киноманиаци се сещат за сушени осолени сливи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати