Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да приготвим здравословна пица от качамак?

Как да приготвим здравословна пица от качамак?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Пица от качамак

Едва ли има някой, който да не обича пица? Ако обаче сте фенове на качамака и на здравословното хранене, можете да си приготвите неустоима пица от качамачен блат.

Качамакът, сравняван с румънската мамалига и италианската полента, присъства отдавна в българската кулинария. В миналото той се е консумирал вместо хляб, като се е поднасял както със сирене или чубрица, така и с различни видове сладко.

Днес, при толкова много модерни рецепти, все по-малко домакинства приготвят качамак. Но ако вие искате да възродите една стара традиция, придавайки и нещо ново, можете да си приготвите здравословна пица от качамак.

Необходими продукти: 120 г царевично брашно, 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко, зехтин, сол, черен пипер, босилек, 150 г кашкавал, 80 г пармезан, 10 бр. черни домати, 60 мл доматено пюре (гъсто)

Начин на приготвяне: Извадете млякото на стайна температура, загрейте го малко (без да завира) и го свалете от котлона. Разбъркайте го с царевичното брашно и 5 с.л. зехтин. Подправете със сол и черен пипер.

Разбъркайте до получаване на гъста и гладка смес /ако е твърде гъста или течна, коригирайте с малко вода или още брашно/. Нея разпределете върху тава, застлана с хартия за печене или форма за торта. Сложете да се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути, или докато се стегне качамакът.

Пица от качамак

След това извадете блата и го намажете с още зехтин. Разпредете отгоре доматеното пюре, чери доматите, настърган кашкавал и пармезан.

Поръсете с босилек. Допечете десетина минути до разтапяне на кашкавала. Извадете пицата и я оставете да се охлади около 20 минути. Нарежете я на парчета, по желание поръсете с още зелени подправки и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest