Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»5 лечебни рецепти с магданоз

5 лечебни рецепти с магданоз

Магданозено смути

Едва ли има човек, който да не знае за магданоза и употребата му в готвенето, но и лечебните му свойства не бива да се пренебрегват.

Магданозът е лек при много проблеми, като помага за отслабване, цистит, проблеми с черния дроб и бъбречни възпаления. Действа при безплодие и уморени и болезнени клепачи.

Това са само част от проблемите, заради които можете да използвате магданоза и да се доверите на неговите свойства.

Предлагаме ви няколко рецепти, които са изключително прости за приготвяне, но и много полезни.

1. Чай от магданоз

Най-простото, което можете да приготвите, е сок или чай от магданоз. Здравословната течност се приема 3-4 пъти дневно преди хранене и помага за отслабване, при стрес и напрежение.

За да приготвите чай/сок от магданоз, можете да използвате 2 метода. Първият метод е за малко количество - няколко стръка магданоз се измиват, увиват се в тензух и се изстискват.

Вторият метод се използва при по-голямо количество. При него ви трябва ръчна сокоизстисквачка, която е предназначена за кълнове. Но ако не притежавате такава сокоизстисквачка, можете и да използвате и блендер, като освен стръковете магданоз трябва да добавите и няколко лъжички сок или вода.

2. Мед и магданоз

Комбинацията с мед и магданоз е най-полезна при бъбречни възпаления. Тя се приготвя като половин килограм магданоз се смила в месомелачка, добавя се 200 грама мед и от тази смес се приема 2 пъти дневно по 1 супена лъжица.

3. Магданоз, целина и мед

Смес от листа от 1 стрък магданоз, няколко стръка целина, 150 грама вода и 1 с.л. мед помага за предизвикване на цикъл и изравняване на хормоналния дисбаланс. Тази смес най-лесно и бързо можете да приготвите в блендер.

4. Магданоз и белтък

При борба с пъпки, лунички и бръчки можете да си приготвите смес от магданоз и яйчен белтък. Като за по-голяма ефективност може да се добави и сок от 1 лимон. Така избелващият и стягащият ефект се удвоява.

Ако искате да го използвате като маска, просто трябва да смесите накълцания лимон с яйчния белтък.

5. Кориандър и магданоз

За цялото прочистване на организма използвайте кориандър и магданоз, които минете през пасатор с 200 мл вода.

Освен за прочистване на организма, сместа на магданоз, кориандър и 1 таблетка аспирин помага при борбата с акнето. Пюрирайки всичко, не се добавя вода. Получената смес се намазва и престоява около 30 минути, след което се отмива.

Магданозът, макар че е безвреден продукт, може да предизвиква зачервявания, когато се използва като маска за лице при хора, склонни към алергични реакции. Затова преди да си направите смес с магданоз, я пробвайте върху вътрешния участък на ръката. При възможни алергични реакции до 15 минути мястото ще бъде зачервено. В такъв случай не се препоръчва неговата употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати