3 баници, които всяко българско семейство обожава

3 баници, които всяко българско семейство обожава
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Едно от най-традиционните ястия в българската кухня е баницата Няма българин или чужденец, посетил България, който да не харесва баница, тъй като тя има толкова много разновидности, добавени от фантазията на всяка домакиня, която я приготвя, че има за всеки специфичен вкус.

В днешно време, като чуем баница, веднага свързваме с Баба и обратното... И това е, защото баницата е символ на домашен уют, семейно събиране на трапезата и т.н.

Домашно точените кори, минали през отрудените ръце на Баба, изпечени в пещта, с аромат на огън и препечена коричка, поднесена с толкова миловидна любов към трептящите ръчички на гладните внучета - всичко това е част от магията на домашната баница. Гореща още, току-що извадена от пещта, и вече е свършила.

И във всичките си разновидности няма как да не отбележим 3 те най-обичани от българското семейство (и не само) баници!

1. Баница със сирене

3 баници, които всяко българско семейство обожава
Снимка: Мария Симова

Най-характерна и традиционна е баницата със сирене! Като всяко ястие си има и най-лесния начин на приготвяне, както и по-висша степен на майсторлък в баничарството. Във всички райони на България се използва различна техника - нагънати на хармоника кори, вити рула или подредени едни върху други корите, с пълнеж от сирене, кисело мляко и яйца. В зависимост от възможностите, а и според вкусовите претенции, може и да се използва извара вместо сирене. Във всички случаи е една чудесна класическа баница.

2. Тиквеник

3 баници, които всяко българско семейство обожава

Невероятен десерт! Сладката баница се състои от вити рула с пълнеж от тиква, орехи и канела, завъртяни в спирала, както животът се завърта по колелото на времето. Символизирайки житейския път е неизменима част от трапезата на Бъдни Вечер - най-семейният празник!

Самата тиква събирала цяло лято слънчевите лъчи, изпълнена със слънчева енергия и витамини, цяла есен и зима ни дарява с присъствието си в най-различни ястия, но смея да твърдя (от личен опит и мнение), че най-добрият начин да се приготви е под формата на Тиквеник!

Невероятната комбинация сладко и солено - тиква и орехи, балансира вкуса и неутрализира сладостта, до такава степен, че предразполага малките лакомници да погълнат големи количества!

3. Зелена баница - със спанак и други зелении!

3 баници, които всяко българско семейство обожава

Зеленчуковата баница е характерна за пролетта и лятото, когато градината е обсипана със свежи зелении - спанак, коприва, лапад, праз, щир и мн. др. Витаминозна е, тъй като в зеленолистните зеленчуци се съдържат големи запаси желязо, витамини като С, А, В, D и Е, каротин, калций, калий и т.н. Може да се приготвя и с добавката на млечни продукти и яйца, но и съвсем спокойно може и без тях, като се получава една прекрасна постна зелена баница.

Много е лесно дори за детските ръчички да се измайстори една вкусна баница. Тя олицетворява семейната хармония и уют. И солена, и сладка - всякак е вкусна, щом е споделена с усмивка!

Както е било досега, така и ще бъде - българското семейство винаги ще обича Баницата, защото тя е нещо повече от ястие, тя е традиция!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати