Салата Цезар - приказка за американската мечта

Салата Цезар

Не, салата Цезар няма нищо общо с римския император Гай Юли Цезар, нито е родена в Рим. Историята на най-известната салата в света започва в Мексико на 4 юли преди почти 100 години и продължава като приказка за осъществената американска мечта до наши дни.

И да, в нея все пак има нещо италианско! Това е „баща ѝ“ Чезаре (Цезар) Кардини. Роден в Италия, предприемчивият кулинар заминава за Америка с надежда да успее. И наистина успява – благодарение на щастлива комбинация от късмет, случайност, и, разбира се, талант и находчивост.

Защо родината на салата Цезар е Мексико?

Салата Цезар

Защото мечтата на Кардини да отвори ресторант в Америка съвпаднала с въвеждането на сухия режим в страната. Много американци бягали от него в съседно Мексико, където край градчето Тихуана изникнал курортът Агуа Калиенте, равен по блясък и развлечения на Довил и Монте Карло.

Кардини последвал жадните за живот американци, наел помещение в Тихуана и отворил ресторант, който нарекъл Цезар и скоро се превърнал в любимо място на местния елит заради добрата си кухня. Там на 4 юли 1924 година се ражда и най-прочутата салата в света.

Защо 4 юли е рожденият ден на салата Цезар?

Салата Цезар с пилешко

Защото именно националният празник на Америка през един следобед на далечното лято на 1924 година станал причина за появата на най-популярната салата в света. Празничният ден довел много клиенти в ресторанта на Чезаре, а още след първите тълпи гладни посетители продуктите за деня бързо се изчерпали. И когато шумна компания американци влетели през вратите на Цезар, гордият италианец видял един единствен ход пред себе си. И той не бил да ги отпрати, а да им направи ястие от продуктите, които имал в наличност - поизсъхнал хляб, няколко яйца и останали листа маруля.

Така се родила рецептата за салатата, която днес присъства (променяна през годините и доукрасявана от не един майстор) в менютата на ресторантите по целия свят.

Кои били първите съставки?

Салата Цезар
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Крехки листа маруля - Ромейн (Romaine) или Кос (Cos), наречена на името на гръцкия остров Кос, откъдето е разпространена (от нея идва леката горчивина във вкуса); рохки яйца, варени точно една минута, устърширски сос (т.нар. Уорчестър); лимон; сол; черен пипер; зехтин; възможно най-добро пармиджано и крутони, приготвени с предварително овкусен с чесън зехтин.

Кардини решил да компенсира липсата на разнообразно меню с изненада и приготвил салатата пред гостите си. Това, което я прави знаменита, според известната кулинарка Джулия Чайлд, не е единствено и само вкусът, а няколко други фактора - нетипичния начин на забъркване на салатата, винаги в голяма дървена купа; употребата на почти сурови яйца; както и на зелена салата извън сезона за местно производство.

Звездни почитатели...

Салата Цезар с аншоа

Славата на салата Цезар бързо се разраства от двете страни на границата и желаещите да я вкусват се увеличили главоломно. Джулия Чайлд е една от многото известни фигури, които са се оказали клиенти на ресторанта на Чезаре.

Сред клиентите, нетърпеливи да опитат неповторимата салата, са били още знаменитости като Кларк Гейбъл и Джийн Харлоу. Уолис Симпсън също е посещавала често Тихуана и дори се смята, че именно там се запознава с Уелския принц Едуард. Приема се и че тя е човекът, пренесъл салата Цезар в Европа.

Както често се случва след един успех, се оказва, че

салата Цезар има много бащи...

Салата Цезар с пиле

За нейни изобретатели се обявяват в годините братът на Чезаре, Алесандро, който добавя в рецептата заветните парчета аншоа, които по-късно започват да се заменят с най-познатото днес запечено пилешко или телешко месо.

Сред хората, които претендират за „бащинство“, по-късно се нареждат и един от съдружниците в ресторанта на Кардини и майстор-готвач.

Каквито и спорове да има около нея обаче салата Цезар продължава да се радва на почитатели по целия свят.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати