gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Френски тайни за приготвяне на зимнина

Френски тайни за приготвяне на зимнина

Зимнина

Почти е есен, сергиите преливат от сочни плодове и вкусни зеленчуци, в изобилие и на ниски цени. Именно сега е най-добрият момент за пазаруване и прилагане на всякакви хитрини, с които да съхраним вкуса на продуктите и да им се наслаждаваме и през дългите зимни месеци.

Приготвянето на зимнина освен икономично е и особено добро решение за всеки, който се стреми да се храни и готви полезно. Домашно съхранените продукти ни спестяват посягането към техните еквиваленти по рафтовете в хипермаркетите, които често са пълни с хранителни добавки от всякакъв вид, а качествените алтернативи са значително по-скъпи. Освен всичко това удоволствието и усещането от лично приготвените благини са съвсем различни. Неслучайно тенденцията домашни бурканчета със сладко, туршии и маринати да се използват за коледни подаръци става все по-популярна.

Затварянето на буркани с кисели краставички и варенето на лютеница никога няма да излезе от мода у нас, а само който не е вкусвал туршия през зимата, би се усъмнил в това.

Консервирани храни

Но домашно приготвената зимнина не е български патент. Навсякъде по света изобретателните домакини приготвят традиционни бурканчета, които само с едно завъртане на капачката напомнят за топлите дни през дългите студени месеци. Разбира се, всяка нация има своите малки, но безценни тайни, що се касае до това как да пренесем летните и есенни вкусове непокътнати до зимната трапеза. Ето какви съвети дават за това французите, които са провъзгласени за световни господари на кухнята и повелители на вкуса.

Дехидратация

Сушени домати

С помощта на фурна, един от най-ефикасните „изсушители“ в такива случаи, може да се премахне водата от плодовете и зеленчуците. Така има възможност да се консервират продукти като ябълки, грозде, домати, а също и да се приготвят сушени тиквички, годни за консумация почти цяла година. И в плюс – със запазена значителна част от тяхната хранителна стойност.

Във фурната могат да се изсушат и подправки, като това трябва да става на ниска температура (от 30°C до 40°C) за по-продължително време. Продуктите се слагат във фурната след като са измити, бланширани и нарязани. Имайте предвид, че въпреки че е много ефикасен, този метод често отнема много време и енергия и не е от най-щадящите силите.

Ако има достатъчно слънце, продуктите могат да бъдат изсушени и по естествен начин. Достатъчно е да поставите нарязаните парчета на дъска или в тавичка, да ги покриете с много фин плат и да ги оставите на припек под слънцето, обръщайки ги периодично. Именно така и ефектът от изсушаването е най-естествен, а вкусът най-добър.

След изсушаването храната може да бъде запазена в пликове или да бъде консервирана в буркани със зехтин и подправки.

Консервиране

Консервирането на храни в буркани е метод, който се прилага еднакво за сурови, варени или приготвени продукти. Предпоставка за успешното затваряне на буркани е да се спазва стриктна хигиена. Задължително е да се изчистят правилно плодовете и зеленчуците, преди да се премине към стерилизиране.

Приготвяне на зимнина

За да се елиминират максимално бактериите, към водата при миенето може да се добави малко ябълков оцет или сода.

След като продуктите бъдат измити, е важно да се стерилизират и стъклените буркани, като се потопят във вряща вода, а след това се изсушат внимателно.

Когато подготовката е приключила (продуктите са нарязани, смесени, разбъркани и т.н), бурканите се пълнят, така че да има възможно най-малко въздушни мехурчета, които може да развалят храната.

След това трябва да се изсипе маринатата (солена вода) в бурканите. Уверете се, че ръбът на буркана е перфектно чист и затворете. Консервата е готова.

Течността за консервирането на продуктите варира според типа на храната. Може да изберете оцет, растителни масла, алкохол или сироп.

Замразяване

Французите често казват, че замразяването има много предимства. То не само позволява продуктите да се консумират през цялата година, но и има способността да запазва хранителните свойства на плодовете и зеленчуците, ако те са замразени достатъчно скоро.

Замразени зеленчуци

Въпреки това не всички продукти се слагат веднага във фризера. Голям брой зеленчуци трябва първо да бъдат бланширани, тоест да бъдат потопени във вряща вода за кратко – от една до четири минути според дебелината.

Бланширането е задължително за тиквичките, морковите, броколи, зеле, фасул, грах или дори спанак.

Потопени във врящата вода, тези зеленчуци ще бъдат освободени от ензимите, които участват в тяхното разграждане и ще запазят хранителните си качества във фризера.

Задължително след бланширането зеленчуците трябва да бъдат потопени в ледена вода, а после изсушени в кърпа. Едва сега е възможно да бъдат замразени.

Все пак, внимавайте! Според канадската Асоциация за дистрибуция на плодове и зеленчуци (ACDFL) този начин на консервиране не е подходящ за всички зеленчуци. Избягвайте да замразявате артишок, цикория, патладжани, маруля, репички и картофи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Admin
Admin
11.09.2018 16:19
Хубави и полезни съвети!
0
0