gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Сортове картофи за печене

Сортове картофи за печене

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
4261891598
картофи на фурна
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Най-добрите сортове картофи у нас се произвеждат в Гоце Делчев - район с развито земеделие и туризъм.

Сортовете картофи, подходящи за печене, спадат към групата на налично средно количество нишесте - това означава, че количеството е около 20-22%.

При готвене на картофи е особено важно да се съобразявате със сорта и неговото предназначение в кухнята, а именно дали е по-подходящ за пържене, за печене или варене. При избора на картофи предпочитайте по-твърди за пържене и чипс и по-меки за печене и готвене.

Сортове картофи за печене

Към групата на подходящи за печене сортове картофи спадат всички сортове бели картофи. Но има и други видове картофи, които предлагам да видите:

Унгарския сорт картофи Шарпо Мира (Sárpo Mirа)

Сортове картофи за печене

Произвеждан от унгарска фамилия през 80-те години на 20 век. Той е късен сорт, съхранението му може да е до юни месец. Не се нуждае от специални грижи като непрекъснато торене и поливане, но се отблагодарява добре със своята реколта.

Немски сорт картофи Лаура (Kartoffel Laura)

Сортове картофи за печене
Снимка: marcheva14

Създаден е през 1989 г. Много популярен сорт, средно ранен. Характерен за този сорт е виолетовата кожа, плътта е жълта. С повишено съдържание на нишесте, но въпреки това е идеален за готвене, печене и правене на чипс.

Немския сорт картоф Розара (Kartoffel Rosara)

Сортове картофи за печене
Снимка: Марияна Петрова Иванова

Сортът е създаден през 1983 година. С червена кожа и жълта плът, средно ранен. Средно до високо добивен. Добра годност за съхраняване. Отличен картоф за варене и печене. 

Има обаче сортове картофи, рядко срещани в България, но идеални за печене и това са - червените и лилавите сортове картофи.

Червени картофи

Сортове картофи за печене

Червените картофи са с традиционен розов до червен цвят на кожата със светложълта до жълта плът. Представители на тази група са Ред Барон, Стемстер и Амороза, които са уникални за печене, тъй като лесно се разпадат при термична обработка.

Амороза

Сортове картофи за печене

Ранен до средноранен сорт с червена кожица и светложълто месо. Това е един от най-ранните червени сортове с много приятен цвят, изравнени, средно-едри клубени с отлични вкусови качества.

Ред Барон

Сортове картофи за печене

Средноранен сорт с червена кожица и жълто месо. Той формира кръгло-овални клубени със среден размер и много на брой в едно гнездо.

Стемстер

Сортове картофи за печене

Сорт със светлочервена кожица и светложълто месо. Формира клубени с овална форма и се отличава с добра динамика на клубенообразуване.

Лилави картофи

Сортове картофи за печене

И последните представители на групата сортове картофи за печене са лилавите картофи. Създадени са от учени от университета на американския щат Колорадо. Картофите имат необичаен лилав и червен цвят на грудките и повишено съдържание на полезни за човешкия организъм вещества. Това са най-богатите на антиоксиданти и полезни вещества картофи.

Странният им цвят се дължи на антиоксидант, който остава непроменен след термична обработка. В резултат на това се получават лилави чипсове и пюрета. Лилавите картофи са полезни и са със същия вкус като традиционните сортове картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати