5 причини руснаците да ядат толкова много сметана

Руска кухня

Чужденците, които опознават Русия, могат да вземат три неща за даденост: сняг, гостоприемство и купчини заквасена сметана на всяка крачка. Дори да ви се струва, че това е най-безвкусното нещо, което бихте могли да си добавите на всяко хранене, заквасената сметана ви преследва в Русия, точно както и копърът. Тя е там, когато просто искаш супа, намира място и в палачинките ти и вероятно ще те последва в гроба.

И докато руснаците са склонни да разберат объркването на чужденците с с прекомерната употреба на копър в страната, то попитате ли ги за сметаната- незабавно заемат отбранителна позиция.

А ето и 5-те причини, които руските чревоугодници дават за своята любов към всичко, сервирано със заквасена сметана.

1. Невероятно лесно е да се направи

5 причини руснаците да ядат толкова много сметана

Докато никой не знае колко дълго заквасената сметана е на почит в Русия, не отнема дълго време да схванеш как се прави - смесваш ферментирало мляко с кисело мляко (йогурт). Дори Гогол редовно в половината от добре познатите му рецепти използвал сметана като основен компонент. Днес руснаците, макар и в различни краища на света, приготвят заквасена сметана по традиция, дори по инерция и навик. Защото са убедени, че домашната заквасена сметана не е като никоя друга.

2. Полезна е

5 причини руснаците да ядат толкова много сметана

Заквасената сметана е нещо повече от подправка в Русия – тя е животоспасяваща, и то буквално - руснаците вярват, че тя работи като заместител на слънцезащитния крем, тъй като е пълна с витамини.

Заквасената сметана е подправката Чудо и винаги е едни гърди напред пред всички други млечни продукти. Тя ускорява лечебния процес в изгорялата кожа със същата ефективност като алое верата. По-детайлно - сметаната е била животоспасяващо средство за много домакини, когато е било трудно да се сдобият до качествени хранителни стоки.

90-те години на миналия век в Русия бяха бедни за мен и семейството ми, казва Ксения. - Подправянето на ястие със заквасена сметана или майонеза беше най-евтиният начин да се допълни храненето.

3. Руснаците мразят подправките

5 причини руснаците да ядат толкова много сметана

Като студена страна, населена със селяни през по-голямата част от историята си, по-голямата част от Русия никога не е имала нужда или средства да внася подправки.

С изключение на Текс-Мекс кухнята, никой не поставя заквасена сметана на пикантна храна. Просто не върви. Тя отива много по-добре с чесъна и лука, с които руската кухня е богата. В същото време много любители на пикантните храни държат задължително по един буркан заквасена сметана в хладилника си, с който винаги могат "да потушат страстите" в устата си.

4. Тя е храна за душата

5 причини руснаците да ядат толкова много сметана

Заквасената сметана е една от най-пълноценните храни, които знам, ще ви каже всеки случаен руснак. През времето тя дори кореспондира с понятието руско гостоприемство, тъй като с нея можете да нахраните гостите си по един от най-лесните начини да сте сигурни, че няма да се приберат вкъщи глади.

Статистиката изглежда я подкрепя: средно 100 грама заквасена сметана съдържа около 20 грама мазнини, което я прави идеална за стомаха и перфектна за студените зимни дни. По хранителна енергийност само един продукти бие заквасената сметана, и това е майонезата. Разбира се, всеки руснак ще ви посочи с пръст майонезата като крайно нездравословен продукт и ще ви връчи едно бурканче сметана.

5. Универсална е

5 причини руснаците да ядат толкова много сметана

Можете да ползвате заквасена сметана за закуска, като най-популярните са:

Сирники (Syrniki) (руски вариант на сиренките, познати у нас), Блини (Blini) (подобни на палачинките)

Чудесна е и за обяд, като се влага в Окрошка (Okroshka) (студена руска супа), Солянка (Solyanka) (вид супа), Борш (Borscht) (бистра супа).

Подходяща е и за вечеря в Пелмени (Pelmeni), Бьоф Строганов (Beef stroganoff).

Пасва перфектно дори за десерт - Вареники (Vareniki).

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати