Истина или лъжа: Кои са 5-те мита за Michelin?

Michelin

Всеки е чувал за Michelin и всеки има какво да каже за него. Много често обаче за популярния пътеводител в кулинарията по света се твърдят и големи небивалици. Ето 5 от най-срещаните погрешни схващания, които трябва да се разсеят.

Мит: Michelin дава звезди на най-добрите готвачи в света

Истина или лъжа: Кои са 5-те мита за Michelin?
Снимка: Twitter

Ще ви открехнем за нещо, което не всеки осъзнава: Няма такова нещо като главен готвач със звезди от Michelin. Да си работил в ресторант със звезди от Michelin или дори да си притежавал цял куп тризвездни заведения, не те прави готвач със звезди от Michelin. Просто защото такъв термин технически не съществува.

Michelin дава звезди на ресторанти заради качеството на храната, която сервират, но не и на хора. Това е така, защото класните ястия в света често са продукт на колективни усилия, на целия екип, а не на един мъж или на една жена.

Главните готвачи не могат да си тръгват със звездите, както и звездите не се прехвърлят от един ресторант на друг заради готвача. Ако един готвач работи в ресторант със звезди на Michelin в Испания и отиде да работи в Хонконг, това не прави звезден ресторанта в Хонконг.

Мит: Michelin оценява само качеството на храната, но не и обслужването

Истина или лъжа: Кои са 5-те мита за Michelin?

Оценките на Michelin не се изразяват само в така желаните звезди. Цял екип от инспектори, работещи за пътеводителя, следи за обстановката в ресторанта, приятелската атмосфера и отношението на служителите и дали те допринасят за доброто хранене, така както качеството на ястията.

Тези инспектори дават категория за комфорт и качество на оценяваните обекти. Те се отбелязват със знак с нож и вилица за ресторанти и къщичка за хотели. Символите могат да са червени или черни - черните означават, че мястото е основно, а червените, че е изключително луксозно.

Мит: Michelin предпочита френската кухня

Истина или лъжа: Кои са 5-те мита за Michelin?

Ръководството на Michelin има на разположение инспектори, които са на пълен работен ден и които са отговорни за оценяването на около 40 000 ресторанта и хотела в около 24 държави на три континента. Много от тях са се обучавали в едни от най-добрите училища по гостоприемство в света, живели са на различни континенти и са запознати с кухнята на всяка култура.

Пътеводителят показва местното хранително разнообразие. В Испания забележителните тапас барове са обозначени с вино и клечка за зъби, докато качествените барове в Обединеното кралство и Ирландия са отбелязани с халба бира.

Междувременно ресторанти с впечатляващи вина, саке и коктейли са признати с грозде, бутилка саке и чаша за коктейли.

Мит: Michelin е само за изискани вечери и невероятни ресторанти

Истина или лъжа: Кои са 5-те мита за Michelin?

Пътеводителят Michelin не е само за бели покривки и кристални чаши. В световен мащаб звездите са били давани на широк кръг ресторанти – започвайки през 2010 от веригата Tim Ho Wan’s в Хонконг, стигайки до бар за нудъли в Япония.

В последното издание на ръководството, 2016 Париж Michelin, в пътеводителя дебютира чисто нова категория, L'Assiette, която признава ресторанти, където се сервира просто добра и обикновена храна. На тях също са били давани звезди.

Мит: Инспекторите на Michelin не винаги са анонимни

Michelin

Да се запази анонимността на инспекторите на Michelin е нужно, за да се осигури тяхната независимост и свобода, за да могат да изказват мненията си, без да правят компромиси.

Въпреки това някои от членовете на екипа могат да се идентифицират, за да проведат технически посещения, при които да получат информационни материали и снимки от ресторанти и хотели.

Когато един член на екипа вече се е идентифицирал за техническо посещение, оттук нататък той няма право да дава оценки на същия обект.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати