16 септември – ден на канеления хляб със стафиди!

16 септември – ден на канеления хляб със стафиди!

Хлябът съществува от незапомнени времена, а това, че можем да добавим в него и други интересни и различни съставки, е допринесло за създаването на сладкия канелен хляб със стафиди, на който днес много хора се наслаждават.

Но какво прави този сладък хляб толкова специален и много популярен? Ако искате да разберете откъде тръгва отбелязването на дена на Кенеления козунак със стафиди, прочетете тази статия, и ще разберете повече за неговата история и как можете сами да си направите този невероятен сладък хляб, за да отпразнувате вкусния празник.

История на Канеления хляб със стафиди

Канелен хляб със стафиди

Негови предшественици са известните:

Щолен (Stollen) - германски плодов козунак с подправки и захаросани плодове;

Кулич (Kulich)- висок Великденски козунак, сервиран в руски и други славянски райони;

Панетоне (Panettone) – висока плодова торта с пълнеж от стафиди, популярна в Италия;

Всички тези козунаци или сладки хлябове, както още ги наричат в Европа, се популяризират през зимния сезон на празничната трапеза, но скоро след това се разпространяват до такава степен, че в много семейства в Англия стават неизменна част от закуската.

Имало слух, произлизащ от домакините Конкорд, че това невероятно кулинарно изделие е изобретено от Хенри Дейвид Торо, като го нарекли Козунакът на Торо, но по-късно това твърдение е опровергано от Биографът Валтер Хардинг, който заявява, че козунакът или сливовият пай по това време се е появил по време на Елизабетската епоха.

Отбелязване на денят на кенеления хляб със стафиди:

За да можем да празнуваме на този специален ден, задължително трябва да имаме канелен козунак със стафиди и така да е пълноценен празникът.

Ето една вкусна рецепта, с която можем сами да си направим ароматен домашен сладък хляб или традиционен козунак с канела и стафиди!

Сладък хляб с канела и стафиди

В голяма купа разтваряме 2 пакетчета мая в 2 чаши топла вода. Добавяме ½ чаша захар, ¼ чаша масло от рапица, 2 чаени лъжички сол, 2 яйца и 4 чаши брашно към водата с активираната мая. Разбиваме гладката смес, като трябва да получим тесто.

Месим тестото около 6-8 минути, докато то стане гладко и еластично. Поставяме в намазнена купа да престои на топло място и то ще се удвои за около 1 час.

След това го удряме веднъж надолу в купата. Разделяме тестото на две и разбъркваме по 1/2 чаша стафиди във всяка половина. Съединяваме ги отново.

За да направим козунака още по-добър, можем да разточим леко тестото, да поръсим с комбинацията от малко канела и останалата захар и да навием тестото на руло. След това там, където свършва тестото, притискаме с пръсти, за да слепим края с рулото, като се получават изпъкнали шевове.

В две намазнени формички за печене ги поставяме с шевовете надолу и ги оставяме да престоят още 30 минути.

Загряваме фурната на около 180 градуса, намазваме с олио. Печем 45-50 минути до златисто-кафяв цвят. След като са готови, ги изваждаме от формичките за печене и ги оставяме да изстинат.

Поднасяме този фантастичен пухкав сладък хляб със стафиди охладен.

Приятен апетит и весело празнуване на деня на сладкия хляб с канела и стафиди

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати