10 храни, които може да съхранявате повече от 100 години!

10 храни, които може да съхранявате повече от 100 години!

медът може да се съхранява много дълго време
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
25.50 лв.
Виж ››

Някои храни могат оцелеят един век? Да, така е. Сто години!

Ето 10 храни, които са годни завинаги. В действителност, ако се съхраняват правилно, те никога няма да се развалят и ще останат свежи, колкото в деня, в който сте ги купили и ще бъдат едно страхотно допълнение към вашия килер.

Става въпрос за така наречените вечни храни.

1. Суров мед

Срок на годност: неопределен

Медът може да кристализира с течение на времето, но по отношение на безопасността, тази златна течност е почти безсмъртна. Ако се съхранява в запечатан буркан, може да преодолее дори векове. Суровият мед има такова дълголетие, че дори е възстановен от египетските гробници. Медът може да подслади горещия ви чай, да облекчи сезонните алергии и също така да се използва за лечение на рани и изгаряния. Ако медът ви кристализира, просто поставете буркана в топла вода, докато кристалите се разтворят.

2. Пресована пастърма

Срок на годност: неопределен

Създадена за първи път от местни американци, а по-късно от европейски търговци на кожи. Тя се прави от месото на голямо животно като бивол, бизон, лос или елен. Самото месо се нарязва на малки парчета и се изсушава, като се поставя върху открит огън. След това се смесва с мазнини и се притиска на малки форми. Пастърмата е страхотна храна за оцеляване, отпускана дори в дажбите на войниците във войните.

3. Ориз

оризът е сред храните за дълго съхранение

Срок на годност: от 30 години до неопределен срок…

Оризът е идеалната храна за дълго съхранение. Също като меда, оризът е бил намерен идеално запазен в египетските гробници. Белият ориз, жасминът, дивият, оризът арборио и басмати имат почти неопределен срок на съхранение. Белият ориз се счита за най-добрата храна за съхраняване в случай на хранителна криза. Просто не забравяйте да съхранявате ориза в херметически затворен контейнер. Опитайте да сложите дафинови листа в насипни обемни торбички, за да го предпазят.

4. Ябълков оцет

Срок на годност: Неопределен

Можете да си купите по-голямо количество ябълков оцет и да не се притеснявате, че ще сбъркате. Запасете се с тази здравословна съставка и я използвайте за салати, компреси, маринати или дори почистване на домакинството. И ако усетите болки в гърлото или втрисане, поставете една супена лъжица в чаша вода и я изпийте - ще се почувствате по-добре!

5. Сол

Срок на годност: неопределен

Морската сол е най-здравословната сол. Солта добавя вкус на всяко ястие и помага на храната да запази структурата си. Ако се съхранява правилно, никога няма да се развали. Изключително известна със своите консервиращи свойства.

6. Екстракт от ванилия

Срок на годност: неопределен

Изработен от изсушени ванилови зърна, чистият вкус на ванилия има сладък, богат вкус. И тъй като е направен от алкохол, чистият ванилов екстракт ще остане свеж и ароматен завинаги. Въпреки това, имитацията на ванилия няма същата продължителност на живота, затова се уверете, че купувате по-скъпият екстракт от ванилия.

7. Захар

Срок на годност: Неопределен

Бялата, кафявата и пудрата захар ще продължат да са годни вечно. Ако се втвърди с течение на времето, можете да разтрошите парчетата, като ги затоплите и ги разбъркате, точно както при меда. Захарта не поддържа растежа на бактериите, но не забравяйте да я съхранявате в херметически затворен контейнер, за да се избегнат проблеми с влагата.

8. Соев сос

соевият сос на практика е с неограничен срок на годност

Срок на годност: неопределен

Докато не бъде отворен, соевият сос ще просъществува вечно. Соевият сос се произвежда от ферментирали соеви зърна, сол, пшеница и вода. Високото съдържание на натрий в соевия сос спомага за запазването му. Но ако имате непоносимост към глутен, уверете се, че купувате соев сос, който не съдържа глутен. От пържените картофи до супите, соевият сос е важна съставка в азиатската кухня. Лесно може да направите бърз сос от соев сос, като смесвате ¼ чаша мед, ¼ чаша вода и 2 супени лъжици соев сос, подходящ за пържене или за глазура за пиле.

9. Бульон

Срок на годност: Неопределен

Тъй като бульонът има голямо количество сол, може да стои дълго време. Въпреки това, с течение на времето, вкусът на бульона може да се промени. Така че, ако съхранявате кубчета бульон, трябва да се погрижите да бъде добре опакован.

10. Мляко на прах в кутии с азот

Срок на годност: 0т 25 години до неопределеност.

В трудна ситуация млякото на прах представлява източник на калций и витамин D за малки деца. То може да бъде годно безкрайно в кутии с азот и може да бъде поставен във фризера. И в случай, че млякото на прах развива миризма или става жълто, е време да го изхвърлите.

Така че, независимо дали ще ви послужат за спасение при бедствие или просто искате да имате килер, снабден с неразваляща се храна, е важно да имате тези 10 хранителни продукта. И ако съхранявате правилно тези храни, те може би ще продължат да бъдат годни завинаги.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати