10 храни, които може да съхранявате повече от 100 години!

10 храни, които може да съхранявате повече от 100 години!

медът може да се съхранява много дълго време

Някои храни могат оцелеят един век? Да, така е. Сто години!

Ето 10 храни, които са годни завинаги. В действителност, ако се съхраняват правилно, те никога няма да се развалят и ще останат свежи, колкото в деня, в който сте ги купили и ще бъдат едно страхотно допълнение към вашия килер.

Става въпрос за така наречените вечни храни.

1. Суров мед

Срок на годност: неопределен

Медът може да кристализира с течение на времето, но по отношение на безопасността, тази златна течност е почти безсмъртна. Ако се съхранява в запечатан буркан, може да преодолее дори векове. Суровият мед има такова дълголетие, че дори е възстановен от египетските гробници. Медът може да подслади горещия ви чай, да облекчи сезонните алергии и също така да се използва за лечение на рани и изгаряния. Ако медът ви кристализира, просто поставете буркана в топла вода, докато кристалите се разтворят.

2. Пресована пастърма

Срок на годност: неопределен

Създадена за първи път от местни американци, а по-късно от европейски търговци на кожи. Тя се прави от месото на голямо животно като бивол, бизон, лос или елен. Самото месо се нарязва на малки парчета и се изсушава, като се поставя върху открит огън. След това се смесва с мазнини и се притиска на малки форми. Пастърмата е страхотна храна за оцеляване, отпускана дори в дажбите на войниците във войните.

3. Ориз

оризът е сред храните за дълго съхранение

Срок на годност: от 30 години до неопределен срок…

Оризът е идеалната храна за дълго съхранение. Също като меда, оризът е бил намерен идеално запазен в египетските гробници. Белият ориз, жасминът, дивият, оризът арборио и басмати имат почти неопределен срок на съхранение. Белият ориз се счита за най-добрата храна за съхраняване в случай на хранителна криза. Просто не забравяйте да съхранявате ориза в херметически затворен контейнер. Опитайте да сложите дафинови листа в насипни обемни торбички, за да го предпазят.

4. Ябълков оцет

Срок на годност: Неопределен

Можете да си купите по-голямо количество ябълков оцет и да не се притеснявате, че ще сбъркате. Запасете се с тази здравословна съставка и я използвайте за салати, компреси, маринати или дори почистване на домакинството. И ако усетите болки в гърлото или втрисане, поставете една супена лъжица в чаша вода и я изпийте - ще се почувствате по-добре!

5. Сол

Срок на годност: неопределен

Морската сол е най-здравословната сол. Солта добавя вкус на всяко ястие и помага на храната да запази структурата си. Ако се съхранява правилно, никога няма да се развали. Изключително известна със своите консервиращи свойства.

6. Екстракт от ванилия

Срок на годност: неопределен

Изработен от изсушени ванилови зърна, чистият вкус на ванилия има сладък, богат вкус. И тъй като е направен от алкохол, чистият ванилов екстракт ще остане свеж и ароматен завинаги. Въпреки това, имитацията на ванилия няма същата продължителност на живота, затова се уверете, че купувате по-скъпият екстракт от ванилия.

7. Захар

Срок на годност: Неопределен

Бялата, кафявата и пудрата захар ще продължат да са годни вечно. Ако се втвърди с течение на времето, можете да разтрошите парчетата, като ги затоплите и ги разбъркате, точно както при меда. Захарта не поддържа растежа на бактериите, но не забравяйте да я съхранявате в херметически затворен контейнер, за да се избегнат проблеми с влагата.

8. Соев сос

соевият сос на практика е с неограничен срок на годност

Срок на годност: неопределен

Докато не бъде отворен, соевият сос ще просъществува вечно. Соевият сос се произвежда от ферментирали соеви зърна, сол, пшеница и вода. Високото съдържание на натрий в соевия сос спомага за запазването му. Но ако имате непоносимост към глутен, уверете се, че купувате соев сос, който не съдържа глутен. От пържените картофи до супите, соевият сос е важна съставка в азиатската кухня. Лесно може да направите бърз сос от соев сос, като смесвате ¼ чаша мед, ¼ чаша вода и 2 супени лъжици соев сос, подходящ за пържене или за глазура за пиле.

9. Бульон

Срок на годност: Неопределен

Тъй като бульонът има голямо количество сол, може да стои дълго време. Въпреки това, с течение на времето, вкусът на бульона може да се промени. Така че, ако съхранявате кубчета бульон, трябва да се погрижите да бъде добре опакован.

10. Мляко на прах в кутии с азот

Срок на годност: 0т 25 години до неопределеност.

В трудна ситуация млякото на прах представлява източник на калций и витамин D за малки деца. То може да бъде годно безкрайно в кутии с азот и може да бъде поставен във фризера. И в случай, че млякото на прах развива миризма или става жълто, е време да го изхвърлите.

Така че, независимо дали ще ви послужат за спасение при бедствие или просто искате да имате килер, снабден с неразваляща се храна, е важно да имате тези 10 хранителни продукта. И ако съхранявате правилно тези храни, те може би ще продължат да бъдат годни завинаги.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати