Полезните свойства на царевицата
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезните свойства на царевицата

Полезните свойства на царевицата

Станислава ВълковаСтанислава Вълкова
Иноватор
524918312398
Царевица
Снимка: Станислава Вълкова
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Царевицата е уникално растение, от което почти всички части се използват. Млади растения отиват за подготовка на силаж за хранене на едър рогат добитък, съцветие на царевица (стигмати и пръчки) - лекарствен продукт за хората. Много продукти се приготвят от зърнената им.

В допълнение към хранителните и вкусови качества царевицата има много полезни и лечебни свойства за хората.

Ползата от консумацията на царевица е огромна, струва си да се използва възможно най-често. Не се задоволявайте само с варена царевица - зърната могат да се консумират в печена и пържена форма, добавени към салати, супи, гарнитури, рагу, овесена каша. Малките кочани се консумират сурови (млечна царевица) и на грил.

Царевицата има богато съдържание на витамин К, аскорбинова и пантотенова киселина, смолисти и горчиви вещества, етерично масло.

Царевицата е полезна, защото включва вещества като зеаксантин и непроменен лутеин. Това са естествени бои и антиоксиданти от самата природа. Ако зърната на царевицата са добре изсушени и смлени, те ще запазят голям брой антиоксиданти.

Използването ѝ очиства човешкото тяло от:

Кочани царевица
Снимка: Станислава Вълкова

- токсини;

- шлаки;

- извежда радионуклидите.

Поради съдържанието на антиоксиданти употребата на кочани спира преждевременното стареене, действа като превантивно средство за сърдечни заболявания.

В народната медицина тя намира широко приложение, тъй като има диуретично, кръвоспиращо, жлъчкогонно и успокояващо действие.

За лечебна цел се използват само дългите нишковидни близалца на женските цветове. Тя се използва като кръвоспиращо средство при камъни и пясък в бъбреците, при отоци.

При подрастващите деца помага да се натрупа телесно тегло и доставя витамини и микроелементи.

Царевичното нишесте е необходимо за храненето на нервните клетки, затова тази зеленчукова култура трябва да бъде включена в диетата, особено за тези, които страдат от заболявания на нервната система.

Кочани царевица
Снимка: Станислава Вълкова

Рецептите с царевица и консумацията на царевично олио за подправяне на салати са полезни при заболявания на стомаха и червата, както и пречат на развитието на рак и забавят стареенето на тялото. Доказано е също, че царевичното масло намалява холестерола в кръвта, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.

Всички полезни свойства на витамините в царевичните кочани се запазват, дори ако те са варени, тъй като обвивката на зърната не се разпада, което допринася за запазването на повечето свойства на прясната царевица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати