Еньовче - полезни свойства и приложение

Еньовче - полезни свойства и приложение

еньовче
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

По традиция от стари времена призори на Еньовден билкарите тръгват по планинските поляни, за да наберат чудодейни билки, за които се смята, че в този ден от годината са с най-полезни и лековити свойства. Събират се големи пъстроцветни букети със стръкчета, които носят здраве на човека.

От билката еньовче идва и името на празника. Тази билка представлява тревисто растение, чиито стръкове достигат средна височина около 50-60 сантиметра. Среща се през късната пролет и през летния сезон. Берат се свежи, цъфнали стръкове, а не прецъфтели или неразцъфнали такива.

Подходящ период за бране е сухото, топло и слънчево време. Рязането на билковите стръкове е добре да се прави с нож, а събирането и подреждането им да става в кошница или касетка, като не бива стръковете да са силно притиснати.

Важно е цветовете на растението да се поставят така, че да сочат в една посока. Те са бели или жълтеникави, събрани в съцветия. Ароматът на растението напомня този на меда. Това е причината някои хора да наричат тази билка "медената трева". Среща се най-често по горските поляни, планинските ливади и пасищата.

За приложението на еньовчето се говори при много и най-различни болежки - язва, обриви, псориазис, розацея, епилепсия, цистит и т. н.

билка еньовче

Растението действа болкоуспокояващо, противовъзпалително, укрепващо, спомага за понижаване на телесната температура и подпомага заздравяването на рани. Освен лечебно, то има и детоксикиращо действие върху организма. Пречиства някои органи от попадналите в човешкия организъм вредни вещества и токсини.

Действието на еньовчето е благотворно и върху половата система - както на жени, така и на мъже. Суетните дами и господа трябва да имат предвид еньовчето при опити за отслабване.

Смята се, че то ограничава задържането на течности в организма и спомага за очистването и по-доброто функциониране на тялото и за неговата жизненост. За лечение се ползват корените, стеблата и цветовете на растението.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати