Спанакът и зелените зеленчуци пазят мозъка

1 от 8 Снимки

Известно е, че спанакът помага да се направят мускулите по-силни, но сега учените установиха, че може да бъде полезен и за мозъка. Проучвания показват, че възрастните хора, които се хранят редовно със спанак и други зелени листни зеленчуци, съхраняват познавателните си способности и паметта много по-дълго.

Жени и мъже, които консумират една или две порции зелени листни зеленчуци на ден, имат умствени способности на 11 години по-млади.

Консумирането на голямо количество зеленина може да помогне за предпазване от болестта на Алцхаймер, твърдят експерти. Според тях за това са отговорни витамин К, фолиевата киселина, витамин В9 и естествените багрила лутеин и бета керотин, които поддържат мозъка здрав и подкрепят неговото функциониране. Получаването на витамин К, лутеин и бета керотин е възможно да стане от моркови, домати и чушки, отбелязват учените.

Както децата, така и възрастните трябва да консумират листни зелени зеленчуци като зеле и спанак. Те са необходими на мозъка и това се дължи на изобилието на витамини В6 и В12, както и на фолиева киселина.

Те намаляват нивото на хомоцистеина, който води до занижена функция на паметта и забравяне и дори и до болестта на Алцхаймер.

Тези зеленчуци имат също и високо съдържание на желязо. Ако това вещество не е достатъчно в организма, тогава когнитивните функции започват да намаляват.

Ето защо, спомняйте си с благодарност родителите си, които са ви принуждавали в детството ви да ядете зеле и спанак.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати