Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при печенето на скара

Тънкости при печенето на скара

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
1273k
Печено месо на скара

Печеното на скара винаги превръща и най-обикновеното месо в блажен специалитет за сетивата. Самата процедура не е особено трудна, но изисква някои съображения. Вижте тънкостите при печенето на скара в следващите редове.

Винаги трябва да избираме прясното месо и никога замразено. Също така е добре да е шарено, т.т. да има и мазнина, за да е сочно и крехко печеното месо.

Лесно се пече риба и пилешко. Отнема малко време, за разлика от свинското, което се пече малко по-дълго. Бързо се пече агнешкото. Смляното месо също.

Трудно се пече телешкото, което може да стане твърдо и сухо. Освен месо за готвене на скара са подходящи и зеленчуци, които са нарязани или цели.

Различните зеленчуци на скара обаче изискват и специфична подготовка. Така например тиквичките се мариноват, за да са крехки, а други като царевицата няма нужда.

Сега ще изброим и тънкостите при печенето на скара, които ще ви превърнат в истински майстор:

1. Когато се нарязва месото за скарата, то трябва да е с еднаква дебелина от всичките му страни за да се изпече равномерно, за да не остане на места сурово и на други като въглен.

2. Най-добрата марината за риба е тази от зехтин, сол и лимонов сок. Поднесена със свежа салата след това.

Преди печене на скара задължително мариновайте месото
Снимка: Sevdalina Irikova

3. За мариноване на месо, риба или зеленчуци не се използва прясно или кисело мляко, защото ще прегори и няма да придаде хубав вкус.

4. Подреждането на шишче, трябва да става плътно, за да са крехки и сочни мръвките.

5. Винаги мариновайте от предния ден и печете на следващия, така ще е крехко и сочно месото.

Ето и една марината за месо:

Необходими продукти: 250 мл кетчуп, 4 с.л. доматено пюре с.л., 1 глава лук, нарязана на ситно, 3-4 ск. чесън, 2 с.л. соев сос, 1 ч.л. горчица, 2 с.л. оцет, 2 с.л. олио, сол на вкус, 1/2 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне: Всичко се смесва добре, месото се намазва. Маринова се от предния ден, след това се пече на загрята скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest