Сиренето - хилядите лица на перфектната добавка

Сиренето - хилядите лица на перфектната добавка

Може и да не ви се вярва, но по света има хиляди видове сирена. В България най-известно е бялото саламурено сирене, но в световен мащаб се срещат много различни по вкус, аромат и начин на производство сирена.

Приготвянето на сирене не е патент на нашето време, предполага се, че то се е правило хиляди години преди Новата ера. Първите археологически доказателства за производството на сирене са открити по време на разкопки в Египет и датират от около 2 хил. г. пр.н.е.

Ето и някои от най-популярните видове сирена днес:

1. Моцарела

Сиренето - хилядите лица на перфектната добавка

Тя е вид прясно и меко италианско сирене от региона Кампания.

Класическата моцарела се произвежда от биволско мляко в Югозападна и Централна Италия, предимно в района на град Неапол, но в наши дни това сирене се произвежда предимно от краве мляко.

Моцарелата не може да бъде съхранявана дълго време, затова се продава под формата на бели топки, потопени в саламура. Най-вкусна е giornata (еднодневна), но тя може да бъде намерена само в Италия.

Цветът на сиренето е порцеланово-бял, вътрешността е еластична и пастообразна. Има изтънчен млечно-сладък вкус.

Моцарелата е традиционна основна съставка на автентичните неаполитански пици. Консумира се още като добавка към много видове салати и запечена върху резен домат и с добавен лист босилек.

2. Ементал

Сиренето - хилядите лица на перфектната добавка

Ементал е прочутото сирене на дупки, което е сред любимите на истинските ценители на деликатесите. То е традиционно швейцарско сирене, богато е на калций, витамин К, витамин B12, цинк, витамин A и др.

Името му произлиза от река Еме, намираща се в един от кантоните на Швейцария - Берн, и буквално означава долината на река Еме.

Ементалът е сирене с жълт цвят, със средна твърдост и плътна консистенция, което се произвежда от сурово или пастьоризирано краве мляко.

Както повечето сирена, Ементалът е перфектна добавка към чаша вино. Подходящо е за настъргване в салати, върху пици, паста, лазаня, ризото и сандвичи, комбинира се удачно и с плодове.

3. Пармезан

Сиренето - хилядите лица на перфектната добавка

Това е най-известното италианско сирене. Нарича се така, защото произлиза от региона Емилия-Романя: провинциите Парма, Реджо Емилия, Модена, Болоня и Мантуа.

Пармезанът е твърдо сирене, което се произвежда само от 1 април до 11 ноември. Зрее в продължение на 3 години. За 1 кг пармезан са нужни 16 литра краве мляко.

Консумира се ситно или едро настъргано. То е маслено, твърдо и трошливо и може да се яде отделно или като допълнение към картофи, пица, поръсено върху паста или салата. Чудесно се съчетава и с круши, грозде, смокини, ягоди и пъпеш, заради силния си аромат и плътен вкус, който отлично контрастира на сладостта на плодовете.

4. Чедър

Сиренето - хилядите лица на перфектната добавка

Чедър е традиционно сирене, произвеждано в Англия. То се причислява към твърдите сирена и може да варира в различни видове, аромати и цветове, според начина на производство.

Базисният продукт, от който се прави, е краве мляко, а вариантите му са много. Някои видове са по-меки с нотки на ядки, билки, масло и мляко. Други са по-остри и силни. Пушените сирена чедър са с най-продължителен послевкус.

Стандартно времетраенето на зреенето варира между 6 и 18 месеца. Колкото по-дълго зрее, толкова цветът му е по-наситен.

Популярен е като допълнение към сандвичи и сосове за паста. Извън родното си място, Великобритания, чедърът е любим и на Запад. Именно това плътно на вкус сирене е главният герой в любимите на цяла Америка макарони със сирене.

5. Бри

Сиренето - хилядите лица на перфектната добавка

Бри е вид меко френско сирене от краве мляко, което получава своето наименование по името на френската историческа област Бри, разположена в централния регион Ил дьо Франс, където за пръв път започва да се произвежда през средните векове.

Бялата му хрупкава коричка е изпъстрена с бежово-розови петна. Повърхността на сиренето е покрита с фина, бяла плесен, която се яде, въпреки че няма характерен вкус. Самото сирене под плесеновата обвивка е с млечно бял до бледо.

Сиренето има нежен, каймачен вкус, с плодови нюанси. Ароматът му е силен, но не остър, с нюанс на ядки и гъби.

Бри може да се консумира направо или като съставка в различни сосове, салати, супи и други ястия, както и с различни плодове или конфитюри. С него се съчетават добре, както бели, така и червени вина, популярна е и комбинацията с шампанско.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати