Кара ли ви газираната вода да изпускате газове?

Газирана вода
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Между етикета с нулеви калории и вкусния аромат, газираната вода е сравнително здравословна възможност за следобедно освежаване. Но възможно ли е при пиене на прекалено много сода да се образуват стомашни газове?

Докато в интернет е пълно с мнения, че пиенето на прекалено много вода ни прави подути и пълни с газове, истината е малко по-сложна. В по-голямата си част е мит, че газираната вода води до газове, но все пак, ако я пиете на всеки час или имате проблем с храносмилането, може да искате да промените този навик. Ето защо.

Пиенето на газирани напитки може да доведе до поглъщане на въздух. Обикновено този въздух се появява като газове или оригване, казва Маги Мун, автор на The MIND diet.

Газираните напитки отделят въглероден двуокис, който се смесва заедно с въздуха в хранопровода ви и успява да се върне в устата ви като оригване. Повечето въздух, който причинява оригване, е хванат в хранопровода, преди да стигне до стомаха, и се освобождава чрез оригването, казва тя.

Пърдене

Разбира се, както сте учили в началното училище, ако този въздух не излезе през единия край, непременно ще излезе през другия. Ако установите, че изпускате газове прекалено, може би роля играе и карбонизацията. Но това вероятно е по-скоро резултат от взаимодействието на бактерии със стомашната киселина, мастна киселина или неабсорбирани въглехидрати (например фибри, захарни алкохоли), казва Мун - а не толкова от самата газирана напитка.

Всъщност, ако обичате газирани напитки, потърсете най-добрите варианти сред тях. Повечето сода съдържат изкуствени подсладители, които са свързани с получаването на газове, твърди Мун. Все пак има марки, които не съдържат изкуствени подсладители, които е по-малко вероятно да причинят досадното подуване.

Газираната вода не е на 100 % полезна за вас. Освен че причинява газове и незначителни подувания, пиенето на твърде много пенлива вода е свързано и с ерозията на зъбите заради киселинността. За щастие има няколко начина да се сведат до минимум тези опасности и все още да се насладите на всяка глътка.

Газирана вода

Опитайте да пиете водата на по-малки порции, по-бавно и на малки глътки, за да намалите приемането на въздух. Съветът е да държите си устата затворена между глътките и да пропуснете сламката, тъй като и двете могат да доведат до допълнителен въздух в стомаха ви, което води до по-голямо натрупване на газове.

Като цяло, стига да не пиете прекалено много газирана вода или не се опитвате да се справяте със стомашно-чревно разстройство, вашия навик не е опасен. Просто имайте предвид тези съвети, за да се предпазите от евентуално подсмихване от страна на колегите ви на работното ви място.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати