Кои плодове и зеленчуци са богати на калий?

калий

За здравия строеж на човешкото тяло и правилното поддържане на всичките му функции, освен водата, мазнините, белтъците, въглехидратите и витамините, са необходими и минералните вещества.

Нуждата от минерални вещества може да се покрие чрез балансирано хранене, само ако растителните култури са отглеждани в почви, богати на хранителни съставки, а животните са хранени с такива култури. По този начин пълноценно могат да се използват от човека като източници за неговото хранене.

Пресните плодове и зеленчуци са богати на антиоксиданти. Това са биологични активни вещества, които предпазват клетъчните мембрани от негативните ефекти на свободните радикали. На първо място е необходимо да се спомене високото съдържание на витамини. Тези биологично активни вещества са необходими на тялото да работи, тъй като те участват в почти всички метаболитни реакции.

Калият е важен минерал, който се намира в цитрусовите плодове, всички зелени зеленчуци с листа, в мента, слънчогледово семе, банани, картофи.

Голямо количество калий има в пъпеши, портокали, банани, авокадо; сушени кайсии, стафиди, фурми и други сушени плодове; бобови растения, картофи, хрян, магданоз.

Топлинната обработка намалява съдържанието на калий в зеленчуците. Например, при варенето на картофите, 50% от калия се губи, затова е препоръчително да готвите картофите на пара.

източници на калий

Всички плодове и повечето зеленчуци съдържат десетки пъти повече калий от съдържанието на натрий. Следователно, на всеки от нас трябва да е ясно колко е важно да се увеличи делът на тези храни в нашата диета.

Динята е друг отличен източник на калий. Често я включвайте в менюто си.

В никакъв случай не използвайте калий под формата на каквито и да било химични съединения или дозирани форми: това ще доведе до дразнене на храносмилателния тракт и при големи дози може дори да стане животозастрашаващо.

Калият е необходим за безпрепятствано предаване на нервните импулси. Заедно с натрия и хлора способства за регулиране на водния баланс на организма.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати