10 препоръчителни храни за всеки ден

Полезни храни

Обикновено класифицираме храните по признака харесват ли ни или не. Когато избираме какво да ядем, винаги водещото е дали храната ни е по вкуса или не. Нямаме навика да се замисляме дали храната ни е здравословна, а има храни, които са толкова полезни, че е добре да включваме редовно в дневното си меню.

Ще представим някои от най-добрите храни за здравето и дано между тях намерите и някоя от любимите си. На вашето внимание - това са 10-те препоръчителни храни за всеки ден

Овесени ядки

Овесената каша е много лесен начин да дадем на тялото си необходимото му количество енергия. Дори половин чаша от нея е достатъчна, за да осигурим достатъчно сила на организма си за целия ден. Тя засища повече, отколкото останалите зърнени закуски. Причината е, че се смила по-бавно и това е много добре за тези, които искат да намалят теглото си. Освен това този тип храни спомагат за сваляне на нивата на холестерола и така намаляват риска от диабет, от инсулти и инфаркти.

Горски плодове

Овесени ядки

Горските плодове са много богати на антиоксиданти и са едни от най-полезните храни. Ягодите, боровинките, къпините и малините са не само вкусни, но и полезни. Колкото по-тъмен е един горски плод, толкова повече антиоксиданти съдържа.

Ядки

Те съдържат полезни мазнини, които поддържат сърцето ни здраво, грижат се за мозъка и бистрата памет. Богати са на протеини и фибри. Шепа ядки на ден ще укрепи и имунитета.

Мляко

Мляко

Млякото е богато на калий и витамин D, които се грижат за костите. Полезните бактерии, които си набавяме чрез него, спомагат за намаляване на възпалителните процеси в организма и засилват имунната система.

Моркови

Едва ли има човек, който да не е чувал колко полезни са морковите. Сокът от моркови е станал нарицателно за здравословно хранене. Те съдържат фибри, витамин А, витамин С и бета каротин. Поддържат сърдечното здраве.

Ябълки

Ябълки

Твърди се, че една ябълка ще ни държи далече от лекарския кабинет. Това твърдение има своите основания. Ябълките са носители на антиоксиданта квертецин, който защитава клетките от рак. За да се запазят всички полезни вещества, не трябва да се бели кората на ябълките. В нея са по-голямата част от витамините и полезните хранителни вещества.

Спанак и други зеленчуци със зелен цвят

При споменаването на спанака веднага се сещаме за Попай моряка, който получава силата си от него. Той съдържа лутеин, отговорен за очното здраве. Тук важи същото правило, както и при горските плодове - колкото по-тъмен е цветът, толкова повече полезни вещества съдържа. Те са богати на нитрати, които подобряват кръвообращението и снабдяват клетките с кислород.

Черен шоколад

Черен шоколад

Тази храна в списъка предизвиква радост у любителите на сладкото изкушение, които се тревожат за своята фигура и здравето си. Ако правилно изберем вида на шоколада, тоест да съдържа най-вече какао, ще бъдем сигурни, че освен насладата от вкусния десерт, ще си осигурим защита и от лошия холестерол.

Чесън и лук

Чесънът, лукът и празът са от едно семейство. Добре е да ги консумираме всеки ден, тъй като укрепват имунната система, поддържат сърцето здраво и дават сили.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати