Вредна ли е солта?

Сол
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Вредна ли е солта, доколко може да ни навреди прекаляването с нея, какви са допустимите норми за ден? Това са все въпроси, които най-популярната подправка в кухнята продължава да предизвиква.

Какво представлява солта?

Това е минерал, предизвиквал интерес още от древни времена, когато е наричан ту мая на живота, ту бяла смърт. Веществото ренин, което съдържа солта, предизвиква спазми на капилярите и повишено артериално налягане. А това може да доведе до инсулт и инфаркт. Затова трябва добре да се дозира дневният прием.

Каква е препоръчителната дневна норма?

Розова сол

Меренето и тегленето на правилното количество сол на ден не спира. Непрекъснато се променят допустимите и препоръчваните количества. Преди няколко години то беше на 1 чаена лъжичка на денонощие, което ще рече 5-6 грама. Според Световната здравна организация обаче тази доза е висока, тя не бива да надхвърля 3 грама. Това се отнася най-вече за страдащите от хипертония.

Всъщност по-голямата част от тези 3 грама си ги набавяме чрез други консумирани храни - месо, хляб, риба, зеленчуци. Затова все по-често се чуват призиви солта да се избягва изобщо. Има обаче и други мнения: че отказът от солта е неправилен и даже недопустим ход.

Вреди и ползи от солта за организма

Затлъстяване

Солта придава вкус на храната и това е безспорно. Освен това има полезни функции за физиологията. Тя поддържа и регулира водния баланс, когато я използваме в храната си. Натриевият хлорид подпомага работата на клетките. При недостиг на натриев хлорид могат да се появят нарушения в нервните импулси, както и понижаване на инсулина. Много опасно реагират бъбреците при недостиг на натрий. Те повишават отделянето на ренин, а това води до високо артериално налягане. Инсултът и инфарктът са възможни следствия при такъв случай.

Прекаляването със солта също има своите сериозни последици. Едно от тях е задържането на течности в организма. А към тежките резултати се числят исхемичната болест на сърцето и хипертонията. При поява на хипертонични кризи се преминава към напълно безсолна храна, за да се нормализира кръвното. Прекаляването със солта е вредно и за очите. Повишава се опасността от катаракта.

Какви количества сол да употребяваме?

Фаст Фууд

Най-добре да се придържаме към средните дози, те са най-разумни. Добре е да се избягват пресолените продукти от рода на чипс, снакс, печени ядки или семки. Храните, известни като фаст фууд, не са добра идея.

Използвайте само йодирана сол. Важно е най-вече за децата. Така се избягват болести, причинени от недостиг на йод. Диетичната сол пък е подходяща при хората с остеохондроза. Тя е обогатена с калий и магнезий.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати